2002010738 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

USA:n markkinavalvoja lupaa helpotuksia eurooppalaisyhtiöille

11.10.2002 19:15

Yhdysvaltain rahoitustarkastus- ja markkinavalvoja SEC lupaa joitakin helpotuksia ja kompromisseja USA:ssa toimiville eurooppalaisyhtiöille. Brysselissä Euroopan unionin viranomaisia ja eurooppalaisia laskentatoimen asiantuntijoita tapaamassa ollut SEC:n puheenjohtaja Harvey Pitt kuitenkin muistutti, että aivan niin laajoja poikkeuksia ei eurooppalaisyhtiölle voida antaa kuin nämä ovat vaatineet.

Pitt olisi kuitenkin valmis poistamaan eurooppalaisilta tilintarkastusyhtiöiltä kaksinkertaisen säätelyn, kun nyt USA:han listautuneita yrityksiä tarkastavat eurooppalaisyhtiöt ovat joutumassa perusteilla olevan amerikkalaisen alaa valvovan lautakunnan valvontaan.

Pittin mukaan ne voidaan vapauttaa tältä valvonnalta, jos EU saa aikaiseksi oman valvontajärjestelmän.

– Emme halua kenenkään joutuvan kaksinkertaisen säätelyn alaiseksi.

Muihin eurooppalaisyhtiöiden vaatimuksiin Pitt ei luvannut helpotuksia. Myös muut eurooppalaiset yhtiöt ovat vaatineet, että USA:n aiemmin syksyllä hyväksymiä corporate governance -sääntöjä ei pitäisi ulottaa niihin, koska ne voivat ristiriidassa EU:n lainsäädännön kanssa.

Pittin vähäisemmätkin lupaukset helpotuksista otettiin kuitenkin Brysselissä tyytyväisinä vastaan, sillä niiden katsottiin osoittavan edes jonkinasteista yhteistyöhalukkuutta yksipuolisen sanelun sijaan.

– Uusi yhteistyön henki on rohkaisevaa, arvioi Pittin tavannut EU:n sisämarkkinakomissaari Frits Bolkestein.

Pitt poistaisikaksinkertaisen raportoinnin

Corporate governance -kysymysten lisäksi Pitt sanoi voivansa olla valmis poistamaan vaatimukset, joiden mukaan Yhdysvaltain pörsseihin listautuneet eurooppalaisyhtiöt joutuvat raportoimaan tuloksensa kahteen kertaan.

Kaksinkertainen raportointi voidaan Pittin mukaan poistaa, jos USA:n GAAP-standardit ja EU-maissa 2005 mennessä käyttöön otettavat IAS-standardit saadaan yhteneviksi 2005 mennessä.

Pitt lupasi tutkia myös mahdollisuuksia antaa eurooppalaisten pörssien avata rajoitetusti kauppapaikkoja USA:ssa. Tähän asti kaikki kauppapaikat ja niissä välitettävät arvopaperit ovat olleet SEC:n säätelyn alaisia.

Yhdysvalloissa Pittin arvostelu ja vaatimukset hänen erostaan ovat kiihtyneet viime päivinä. Pittiä syytetään liian löysistä otteista yritysskandaalien kuriin saattamiseksi. Myös uuden tilintarkastuslautakunnan nimitykset ovat kiistanalaisia. Presidentti George W. Bush on kuitenkin ilmoittanut seisovansa vakaasti nimittämänsä Pittin takana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?