200204698 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Järjestön puheenjohtajalla on oltava vankka yrittäjätausta

Yrittäjäneuvos Eino Rajamäki ei haikaile tupo-pöytään

10.10.2002 17:17

Suomen Yrittäjien kunniapuheenjohtajan, yrittäjäneuvos Eino Rajamäen mielestä Suomen Yrittäjien puheenjohtajuuden pitää jatkossakin olla luottamustehtävä. Puheenjohtajalla pitää olla myös pitkä ja vankka yrittäjäkokemus.

– Nämä ovat uskottavuuskysymyksiä. Kun puheenjohtajalla on pitkä ja vankka yrittäjäkokemus vastapeluri tietää, että tämä henkilö puhuu kokemuksesta. Tehtävään valittavan pitää olla lisäksi sellainen yrittäjä, joka pystyy hoitamaan järjestön asiat oman toimensa ohessa, Rajamäki linjaa.

Hänellä ei ole omaa suosikkia SY:n nykyisen puheenjohtajan Risto Heikkilän seuraajaksi.

Rajamäki pitää kaikkia ehdokkaita hyvinä ja heidän puolestaan viime viikkoina tehtyä junttatyötä luonnollisena.

– Tiedän, että junttatyötä on tehty ahkerasti monella tavalla ja moneen suuntaan. Niin on toimittu ennenkin ja siitä huolimatta liittokokous on pystynyt hyvinkin selviin ja itsenäisiin päätöksiä. Uskon, että näin tapahtuu nytkin ja luotan yrittäjäkunnan omaan näkemykseen siitä, mikä on järjestölle parasta, Rajamäki evästää.

Työelämäkysymyksettupoa tärkeämpiä

Eino Rajamäen mielestä paikka tupo-pöydässä ei ole mikään välttämättömyys. Yrittäjien pitäisi kuitenkin olla ehdottomasti mukana kaikessa työelämän uudistuksiin liittyvissä kysymyksissä.

– Tupo-pöydän ongelmana on, että meidän jäsenkuntamme toimii niin monilla aloilla. Tästä syystä tupo-pöytä voi olla vähän vaikeasti hallittava sekä sopimuksellisesti että valvonnallisesti.

– Työelämän kysymykset koskevat sen sijaan aivan yhtä hyvin Enson paperikoneen käyttäjää kuin pienen yrityksen myyjää, Rajamäki muistuttaa.

Vuosina 1985–1994 Syklin puheenjohtajana toiminut Rajamäki oli aktiivisesti mukana, kun Suomen yrittäjien keskusliittoa ja Pienteollisuuden keskusliittoa yhdistettiin. Hänen mielestään järjestöjen fuusio on osoittautunut erittäin onnistuneeksi.

– Nykyisellä yrittäjäjärjestöllä on monella tavoin laajemmat yhteiskuntasuhteet. Resurssit ovat kasvaneet ja järjestön palvelukseen on saatu asiantuntevaa henkilöstöä. Ne ovat tuoneet järjestön näkemyksiä asioihin jo niiden valmisteluvaiheessa, Rajamäki kehaisee.

Mies on itse edelleen vahvasti mukana yritystoiminnassa Seinäjoella olevan varaosaliikkeen kautta.

– Poika on yrityksen pääomistaja ja päällikkö. Minä teen työtä hänen apunaan ja olen edelleen mukana myös omistajana. Viihdyn edelleen ennemmin työpaikalla kuin monessa muussa paikassa. Minusta ei ole miksikään päätoimiseksi golfaajaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?