200203290 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

IT Viikko: Umts-kriitikot syyttävät Nokiaa painostuksesta

Julkaistu: 9.10.2002 20:16

Umts-kriittisistä kannanotoistaan tunnetut tutkijat Arto Karila ja Hannu Kari kertovat joutuneensa Nokian painostuksen kohteiksi, kertoo tänään ilmestyvä IT Viikko. Lehden mukaan Nokia kehotti tutkijoita vaikenemaan kolmannen sukupolven verkkojen kritiikistään.

Umts-kritiikissään valtavirrasta poikenneet Karila ja Kari kertovat joutuneensa Nokian painostuksen kohteeksi mielipiteittensä takia. IT Viikko kertoo, että Nokialta viestitettiin useaan otteeseen vuoden 1999 aikana miehille, että kolmannen sukupolven taloudellista kannattavuutta ei ole suotavaa epäillä julkisuudessa.

Karila esitti jo keväällä 1999, että kolmannen sukupolven investoinnit olivat niin suuret, että operaattorit ja matkapuhelinvalmistajat joutuisivat nostamaan palvelujen hinnat liian korkeiksi. Tuolloin Teknillisen korkeakoulun tietotekniikan osastolla professorina toiminut Karila sai nokialaisilta palautetta, jonka mukaan tällaisten väitteiden esittäminen on epäisänmaallista, paheksuttavaa ja typerää ja että sillä voi olla ikäviä seurauksia.

Hannu Kari, joka veti 1999 muun muassa TKK:n Tietoliikenne- ja ohjelmistotekniikan instituuttia TOTIa, kertoo Nokian jäädyttäneen myös yhteistyötä.

– Nokia veti oman henkilökuntansa pois projekteista. He ilmoittivat, että he eivät voi tehdä yhteistyötä laboratorion kanssa, jonka johtajat päästävät suustaan sammakoita, Kari kertoo lehdessä.

TKK:n Innovaatiokeskuksen tekemän tilaston mukaan TOTIn Nokia-rahoitus tippui alle puoleen vuoden 1999 jälkeen.

Nokia Mobile Phonesin teknologiajohtaja Yrjö Neuvo kieltää kehottaneensa professoreita vaikenemaan julkisuudessa näkemyksistään. Hänen mukaansa Karilan ja Karin kritiikki umts-investointeja kohtaan oli kuitenkin teknisiltä perusteiltaan väärää.

Tuoreimmat osastosta