200209586 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Laajeneva EU vie pohjan kaupan rajoituksilta

Julkaistu: 9.10.2002 19:04

Kauppa toivoo seuraavalta hallitukselta ratkaisut ikuisuusongelmiinsa ja oman ministerin:

Keväällä alkavalle uudelle vaalikaudelle osuvat EU:n laajentuminen Suomen lähialueilla ja alkoholin tuontikiintiöiden muutokset vievät päivittäistavarakaupan yritysten mukaan lopullisesti pohjan nykyisiltä kaupan toiminnan rajoituksilta.

Päivittäistavarakauppa ry. esitteli eilen Helsingissä hallituksensa jäsenten suulla toiveita maan seuraavan hallituksen ohjelmaan. Listan aiheet ovat tuttuja: aukiolon, miedon alkoholin ja itsehoitolääkkeiden myynnin vapautus sekä arvonlisäveron alennus. Mutta äänenpainot kovenevat. Kauppa varoittaa, että toiminnan säätely nykytyyliin tuo isoja ongelmia, kuten alkoholin harmaan myynnin rajua kasvua tuonnin vapautuessa.

Omasta puolestaan kauppa on valmis sitoutumaan vapautuksiin liittyviin velvollisuuksiin. Esimerkiksi itsehoitolääkkeiden myynnissä asiantunteva palvelu ja opastus on mahdollista järjestää vaikkapa farmaseutteja palkkaamalla.

Sunnuntaiaukiolon kannatus noussut

Samoin kauppa ja elintarviketeollisuus ovat yhdessä luvanneet, että elintarvikkeiden arvonlisäveron palauttaminen väliaikaiseksi tarkoitetusta 17 prosentista takaisin 12 prosenttiin siirtyisi suoraan kuluttajahintoihin.

Sunnuntaiaukiolon suosiosta kauppa teetti jälleen syyskuussa tutkimuksen, jonka mukaan nyt 44 prosenttia kuluttajista haluaisi kauppojen olevan auki sunnuntaisin ympäri vuoden. Itselleen tärkeänä tai erittäin tärkeänä sunnuntaiaukioloa piti noin puolet vastaajista. Luvut ovat parin viime vuoden aikana nousseet muutaman prosenttiyksikön vuosivauhtia.

Tämän vuoden tammi– huhtikuussa sunnuntaiostoksia teki 46 prosenttia kotitalouksista. Ajanjaksolla auki saivat olla vain pienet, alle 400 neliömetrin myymälät.

Nykyisen lain voimaan tullessa vuoden 1999 lopulla sovittiin, että kolmen–viiden vuoden päästä tehdään perusteellinen selvitys lain vaikutuksesta työntekijöitten asemaan ja kaupan rakennemuutoksiin.

– Tähänastiset myönteiset tulokset viittaavat siihen, että liberaalimpaan suuntaan ollaan menossa, ylijohtaja Bo Göran Eriksson kauppa- ja teollisuusministeriöstä arvioi.

Eriksson näki kaksi vaihtoehtoa: nykysäännöillä jatkamisen tai täyden vapautuksen. Asteittainen eteneminen ei enää vetele: 

– Leikkiminen yksittäisillä kuukausilla tai pinta-alamäärillä on tullut tiensä loppuun.

Vaikka sunnuntain aukioloa on perusteltu erityisesti asiakkaitten toiveitten täyttämisellä, on henkilökuntakin ollut kaupan edustajien mukaan halukas sunnuntaityöhön, josta maksetaan sadan prosentin ylityökorvaus.

Päivittäistavarakauppa ry:n hallituksen puheenjohtajan, Suomen Sparin toimitusjohtajan Pekka Kososen mukaan kauppa on palkannut sunnuntaiaukiolon vuoksi uutta henkilökuntaa. Lukuja henkilöstön lisäyksestä ei vielä eilen ollut esittää.

Viini pelastaisi500 kauppaa

Enemmistö suomalaisista haluaisi myös miedot alkoholijuomat ruokakaupastaan. Verotus- ja myyntimuutosten jarruttaminen on Kososen mukaan vain viivytystaistelua:

– Kun oluen tuontikiintiö vuonna 2004 nousee 110 litraan, käy kuten aikanaan keskioluen vapautuessa ja osan kunnista kieltäessä oluen myynnin alueittensa päivittäistavarakaupoissa. Suomesta tulee se kuiva kunta, ja ostajat suuntaavat lähimpiin EU-maihin.

Kosonen pelkää, että ostosmatkojen rallia seuraa harmaan myynnin lisääntyminen lieveilmiöineen.

Keskioluen myynti pelasti kaupan laskelmien mukaan aikanaan tuhat elintarvikemyymälää. Helsingin Osuuskaupan toimitusjohtaja Arto Hiltunen arvioi viinien pitävän hengissä viisisataa kauppaa.

Tuoreimmat osastosta