200202314 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Turun Biolaakson rahoitus nytkähti eteenpäin

Julkaistu: 3.10.2002 18:47

Hanke vaatii vielä Turun kaupungin takauksen

Euroopan investointipankki (EIP) on myöntänyt Turun Biolaaksolle yhteensä 28 miljoonan euron lainan, jolla se rahoittaa kiinteistöjen rakentamista. Kahdeksikymmeneksi vuodeksi myönnetty laina kattaa enintään puolet alueen kokonaisinvestoinneista, ja se vaatii vielä vakuudekseen Turun kaupungin takauksen. Kaupunginvaltuusto käsittelee takausta 28. lokakuuta.

Turun Biolaakson toimitusjohtajan Juhani Lepän mukaan hankkeen kokonaisrahoitus on odottanut kaupungin elimissä toista vuotta, sillä ensin haluttiin saada EIP:n päätös.

– Päätöksellä on merkitystä kahta kautta. Paitsi, että saamme pitkäaikaista ja aika halpakorkoista lainaa, nyt meidät on myös rankattu ja todettu, että konsepti on kasassa.

Esisopimus kolmenyrityksen kanssa

Turun Biolaakso on Turun kaupungin kokonaan omistama yhtiö, joka fuusioituu marraskuun viimeisenä päivänä Turku Science Parkiin. Biolaakso on tarkoitettu yhtiöille, jotka ovat päässeet kehityksessään tuotantovaiheeseen. Biolaaksossa toimii jo immuunimaitovalmisteita tuottava Novatreat. Leiraksesta irtautunut, keuhkojen kautta vaikuttavien lääkkeiden annostelutekniikkaa valmistava Focus Inhalation aloittaa maaliskuussa.

Lepän mukaan Biolaaksolla on esisopimus kolmen yrityksen kanssa, ja se neuvottelee kahden muun ulkomaisen yrityksen sijoittumisesta alueelleen.

Biolaakson 110 000 kerrosneliömetrin rakennusoikeudesta liki 40 000 on rakennettu tai rakenteilla.

Mukana Innovaatio2000 -ohjelmassa

Turun kaupunginvaltuusto perusti yhtiömuotoisen Turun Biolaakson vajaat neljä vuotta sitten paikkaamaan tuotantotilojen tarvetta. Turun kaupunki sijoitti yritykseen alkupääomana 12,6 miljoonaa euroa, joista rahana maksettiin 3,9 miljoonaa euroa.

Euroopan investointipankin Innovaatio 2000 -ohjelma tukee muun muassa uusien toimitilojen rakentamista bioteknologialle, mikroelektroniikalle ja informaatioteknologialle.

– Euroopan investointipankki tukee mielellään Turun kehittymistä yhdeksi Pohjoismaiden johtavista bioteknologiakeskittymistä, toteaa Suomesta vastaava EIP:n varatoimitusjohtaja Ewald Nowotny.

Tuoreimmat osastosta