200206314 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Niinistö: Talousennusteet yhä liian toiveikkaita

Julkaistu: 3.10.2002 20:00

Suhdanteet

Valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok.) mielestä Suomen talouden näkymät eivät vieläkään ole kovin lupaavat. Hänen mukaansa valtiovarainministeriön virallinen suhdanne-ennuste pitää sisällään selvää toiveikkuutta.

– Mitään merkillistä yksittäistä pahaa ilmiötä se ei kestä sen kummemmin turvallisuus- kuin talouspuolellakaan.

Valtiovarainministeriön ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa tänä vuonna 1,3 prosenttia ja ensi vuonna kasvu kiihtyisi 2,8 prosenttiin.

Maailmantalouden kasvun pelätään hyytyvän, jos USA päättää iskeä Irakiin. Se voisi nostaa öljyn hinnan korkealle pitkäksi aikaa. Ilman kriisejäkin taloudessa on yllin kyllin epävarmuutta.

Niinistö haluaa toki yhä pysytellä virallisessa ennusteessa, vaikka myöntää sen toiveikkaaksi jopa ilman ylimääräisiä talouteen kohdistuvia kriisejä.

– Ennusteen toteutuminen vaatisi lisäksi vielä Suomen talouteen jostain uutta ylimääräistä potkua.

Niinistön mukaan ylimääräinen potku ei kuitenkaan ole finanssipoliittinen elvytys vaan pikemminkin se, että isompi joukko talouden toimijoita alkaisi todella uskoa talouden lujittumiseen.

Hänen mielestään kotimarkkinoiden veto on kantanut Suomea pitkään, kun vientimarkkinoilla on mennyt huonosti.

Niinistön mielestä pörssikurssien sahaus ei kuitenkaan ennakoi, että aivan lähiaikoina tapahtuisi selvää käännettä parempaa maailmantaloudessakaan.

Niinistö on talouskasvun lisäksi huolissaan yhtiöverotukseen valmisteilla olevista muutoksista. Hänen mukaansa VM:n ylijohtaja Lasse Arvelan työryhmän työstä liikkuneet tiedot merkitsisivät toteutuessaan, että yritysten tuloksentasauskeinot vähentyisivät entisestään. Se johtaisi siihen, että valtion verotulot myös heittelehtisivät suhdanteiden mukaan vielä nykyistä voimakkaammin.

– Pää ei yleensä kestä päättäjillä nousukauden aikana. Jos näin on, onko järkevää tehdä uudistuksia, jotka lisäävät verotulojen vaihteluita, Niinistö kysyy.

Arvelan työryhmässä on ollut esillä se, että yritysten poisto-oikeuksia kavennettaisiin jatkossa tuntuvasti.

Tuoreimmat osastosta