200209474 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Telian tarjouksestaon vaikea kieltäytyä

Julkaistu: 2.10.2002 15:59

Soneran osakkeenomistajan elämä ei ole ollut tylsää. Mikäli Telian ja Soneran yhdistyminen toteutuu loppuvuodesta, suomalaisoperaattorin taival itsenäisenä yhtiönä Helsingin pörssissä jää tasan neljään vuoteen. Lyhyeen aikaan on kuitenkin mahtunut huikeaa kurssinousua, valtavia investointeja, epäonnistumisia ja roimaa laskua.

Näiden vauhdikkaiden vuosien jälkeen Soneran osakkeenomistajalla on entistäkin dramaattisempaa pohdittavaa. Hänen on tehtävä välitilinpäätös omistuksestaan, kun Telian vaihtotarjous alkaa ensi maanantaina. Yhdistymisen jälkeen sijoituskohde muuttuu aivan uudennäköiseksi.

Osakkeenomistajan on pohdittava oma näkemyksensä fuusiosta. Jos omistaja arvioi, että Sonera pärjää paremmin Telian kanssa kuin yksin, yhdistyminen kannattaa hyväksyä.

Sen jälkeen on pohdittava, onko Telian maksama hinta Soneran osakkeista riittävä eli pitäisikö osakkeesta saada enemmän kuin nyt tarjottu 1,5144 Telian osaketta.

Hinnasta on ehditty puhua paljon maaliskuusta lähtien, jolloin yhtiöt julkistivat fuusion ja hinnan. Telian tarjous tarkoitti noin 16 prosentin preemiota eli lisähintaa silloisiin osakekursseihin nähden. Tuoreeltaan vaihtosuhdetta pidettiin markkina- ja muissa kommenteissa sekä hyvänä että huonona. Yhtiöiden kurssit laskivat.

Suurin omistaja eli Suomen valtio on Telian tarjouksen hyväksynyt, mutta muutoin osakkeenomistaja ei saa markkinareaktioista yksiselitteistä tukea hintapohdinnoilleen.

Mikäli vaihtosuhde ei osakkeenomistajaa mietinnän jälkeen tyydytä, hänen pitää luonnollisesti hylätä tarjous. Telian kosinta kannattaa torjua myös, jos ajattelee Soneran arvon kehittyvän paremmin itsenäisenä yhtiönä.

Mielenkiintoisen lisän vaihtopohdintaan tuo pakkolunastus. Telia saa ostaa rahalla pois loput Soneran osakkeet, mikäli 90 prosenttia osakkeenomistajista hyväksyy alkuperäisen osakevaihdon. Lunastushinta lasketaan Soneran 12 kuukauden keskikurssista. Tämä on tällä hetkellä noin viisi euroa, kun Soneran osakkeen tiistainen noteeraus Helsingin pörssissä oli hieman alle neljä euroa.

Periaatteessa osakkeenomistajan kannattaisi siis odottaa lunastustarjousta ja ottaa rahat. Silloin tosin joutuisi luopumaan osakkeistaan ja etsimään rahoilleen uuden tuottokohteen. Tietysti saamansa rahat voi sijoittaa takaisin Telia-Soneraan. Uhkana on, että yhtiöiden osakekurssit ovat ehtineet lunastusaikana nousta ja uutta Teliaa saisi vähemmän kuin alkuperäisessä vaihtotarjouksessa. Pelkona myös on, että moni muukin jää odottelemaan lunastusrahoja ja koko fuusio kaatuu.

Soneran osakkeenomistajan kädet on käytännössä sidottu. Jos hän kannattaa fuusiota mutta haluaa lisää hintaa omistuksestaan, ainoa keino on hylätä tarjous ja odottaa lunastusta. Pakkolunastuksessa hän kuitenkin menettää osakkeensa.

Jos veikata pitää, moni osakkeenomistajista haluaisi niin fuusion, uuden yhtiön osakkeita kuin myös vähän lisää hintaa nykyisestä omistuksestaan. Mahdollisuudet lisähintaan näyttävät kovin pieniltä, sillä Telia on ykskantaan todennut, ettei enempää makseta. Ilman yhdistymistä Soneran tulevaisuus taas näyttää vaatimattomammalta kuin Telian kanssa.

Pohdinnan jälkeen moni omistaja taitaa päätyä osakevaihtoon – vaikka sitten vähän nyrkkiä taskussa puristellen ja ruotsalaisia sadatellen.

Tuoreimmat osastosta