200201445 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sukupolvenvaihdokset ovat kasvavamarkkina yrityskauppahuijareille

Julkaistu: 30.9.2002 16:35

Bisneksessä pyörii jopa satoja bulvaaniostajia

Edessä olevat sukupolvenvaihdokset ovat houkutteleva kohde paitsi omasta yrityksestä haaveileville myös ammattimaisille yrityskauppahuijareille. Markkinassa riittää potentiaalia, sillä seuraavien kymmenen vuoden aikana tienhaarassa on jopa 100 000 pk-yritystä.

Tästä joukosta jatkajaa tai ostajaa hakevat jo nyt kymmenettuhannet yrittäjät. Heistä valtaosa löytää bisneksilleen rehdin jatkajan, mutta joukkoon mahtuu niitäkin, joiden kohdalla hyvältä näyttänyt yrityskauppa kääntyy raskaaksi tappioksi. Moni saa lisäksi huomata, ettei hänen yrityksensä kiinnosta ketään. Ja jos kohdalle pitkän odottelun jälkeen osuu kiinnostunut ostaja, ei kaupan anneta helposti mennä sivu suun.

– Kun tavaraa on tarjolla näinkin paljon, ei kaikille riitä millään ostajia. Moni yrittäjä tietää tämän, ja myyntihalukkuus on viime aikoina selvästi noussut. Tähän väliin myös huijarit iskevät, huomauttaa oikeustieteen lisensiaatti Pertti Siikarla alan asiantuntijaneuvontaa antavasta Yrittäjien Oikeussuojasta.

Yrityskaupparintamalla liikkuu yksittäisten huijareiden lisäksi organisoituneita toimijoita, joiden miehityksestä löytyy muun muassa tilintarkastus-, rahoitus- ja pankkialan ammattilaisia. Heidän strategianaan on hankkia yrityksistä määräysvalta bulvaaniostajien avulla. Tämän jälkeen yrityksen rahavirrat käännetään täysin muille tileille. Bulvaanin tehtäväksi jää odotella konkurssia.

Saattohoitaja antaaviimeisen voitelun

Keskusrikospoliisin ja verottajan taannoin tekemässä selvityksessä paljastui kymmeniä henkilöitä, jotka toimivat pk-yritysten yrityskaupoissa säännöllisesti bulvaaniostajina tai ”saattohoitajina”. Joukkio oli vastuuhenkilönä yli 1 200 yrityksessä, joista valtaosalla oli jo entuudestaan erilaisia maksuhäiriöitä. Terveitä yrityksiä saaliista oli noin viidennes.

– Näiden henkilöiden omat ja heidän lukuisten yritystensä luottotiedot ovat olleet vuosia punaisella. Taustalta löytyy myös mittavia verorästejä. Tämä tutkitun joukkion yrityksissä verovelkoja oli yli 75 miljoonaa euroa, kertoo rikostarkastaja Asko Vatén.

Saattohoitaja-komennuksessa yrityksen bulvaaniomistaja antaa toimeksiannon, jonka työkuvaus on yksinkertainen: kassan tyhjentäminen ja yrityksen alasajo. Saattohoitaja saa työlleen vapaat kädet, sillä yhtiön uusi hallitus hyväksyy tehdyt toimet.

– Kukaan tuskin tekee tätä päätoimisesti, mutta sivubisneksenä sillä ansaitsee mukavasti lisätienestiä, kertoo Vatén.

Hänen näkemyksensä on, että yrityksen tyhjentämiseen erikostuneita bulvaaneita löytyy Suomesta jo satoja.

Mukavat taseethoukuttimena

Valtaosa putsattavista yrityksistä on ajautunut jo aiemmin talousvaikeuksiin, mutta huijareiden verkkoon ui myös vilpittömin luopumistavoittein yritystään kauppaavia yrittäjiä. Hämärämiehiä pitää Pertti Siikarlan mukaan liikkeellä tarjolla oleva raha.

– Pk-yritysten taseet ovat hyvässä kunnossa, ja tileillä voi olla jopa miljoonia euroja.

Yrittäjien vauhtisokeutta lisää se, että yrityksestä luopumiseen liittyvä surutyö on jo takanapäin ja realisointi halutaan hoitaa sen jälkeen nopeasti. Samalla voidaan kuitenkin tehdä kohtalokkaita virheitä.

– Yrittäjä pohtii luopumista ja myymistä ensin kolme vuotta, mutta kaupat pitäisi tehdä parissa päivässä, yrityskauppoihin erikoistuneen Proman Oy:n toimitusjohtaja Lars Wikholm naurahtaa.

Perinteisiä narutuksia, jotka menevät edelleen läpi, ovat muun muassa ostajan viivyttely kaupparekisteri-ilmoituksen kanssa tai kauppahinnan maksamatta jättäminen. Yleinen koukku on, että osa kauppahinnasta maksetaan yrityksen omista varoista. Jos myyjä on tästä tietoinen, syyllistyy hän itsekin rikokseen.

– Bulvaanit voivat käyttää tätä myöhemmin myös kiristyskeinona, Vatén varoittaa.

Jos esimerkiksi omistajavaihdos jää rekisteröimättä, voi myyjä huomata postiluukkunsa täyttyvän vanhan yrityksensä maksamattomista laskuista.

– Kauppakirjoja tehtäessä on varmistettava, että myös henkilökohtaiset vastuut yritykseen katkeavat. Erityisen tarkkana pitää olla, jos ostajana on toinen yhtiö. Sen taustat ja luottotiedot kannattaa aina tarkastaa, painottaa Siikarla.

Lars Wikholm muistuttaa hänkin napanuoran katkaisemisen tärkeydestä, sillä viime kädessä hallitus vastaa aina yrityksen toiminnasta.

Vaténin mukaan taustojen selvittämisessä ei kannata tinkiä. Yrityskaupoissa on muutoinkin parasta turvautua asiantuntijan apuun.

– Bulvaaneita ja saattohoitajia käytetään juuri siksi, että julkisivuksi saadaan puhtaat luottotiedot omaava henkilö. Eräässä tapauksessa myyjä tarkasti nämä kaikki, mutta ei vastapuolen käyttämää konsulttia. Hänen taustansa olisi varmasti pannut kellot soimaan.

Tuoreimmat osastosta