200207933 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

OECD patistaa Itä-Eurooppaa nopeuttamaan maatalouden uudistamista

Julkaistu: 30.9.2002 20:04

OECD sanoo Itä-Euroopan maataloustuen olevan ongelmallisempaa kuin Länsi-Euroopassa

Talouden yhteistyöjärjestö OECD kehottaa Itä-Euroopan maita sekä Venäjää uusimaan nopeasti maatalouspolitiikkansa. Maatalouden markkinarakenteet on uusittava ja maataloustuotteiden laatu saatava paranemaan. Maatalouden rakenteisiin on saatava lisävaroja ja maiden on täytettävä EU-standardit ja ympäristövaatimukset mahdollisimman pian.

Uudistuksiin kirittävät häämöttävissä oleva Itä-Euroopan maiden EU-jäsenyys ja Venäjän jäsenyys Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa.

OECD julkisti eilen Venäjän, Bulgarian, Viron, Latvian, Liettuan, Romanian ja Slovenian maatalouspolitiikkaa koskevan katsauksen.

Tutkitut maat lisäsivät viime vuonna maatalouden tukeaan hiukan. Venäjän tuki nousi kymmeneen prosenttiin tuottajien saamista tuloista. Alhaisinta tukea maksettiin Bulgarian maataloustuottajille, eli kolme prosenttia heidän saamistaan tuloista. Eniten hallitukselta tuli maataloustuottajille rahaa Sloveniassa, 40 prosenttia.

Baltia houkuttaamaitoalaa

Maiden maatalouden keskiarvotuki jää kuitenkin paljon alle Euroopan unionin 35 prosentin ja OECD-jäsenmaiden keskituen 31 prosentin. OECD huomauttaa, että EU:hun pyrkivien maiden maataloustuki on ongelmallisempaa kuin järjestöissä jo olevien.

Maatalous on EU- ja WTO- jäsenyysneuvottelujen hankalin teema. Suurimpina ongelmina ovat suoratuen määrä ja tuotantokiintiöiden jako.

Itä-Euroopan maat pystyivät viemään viime vuonna yhä enemmän maataloustuotteita, mutta EU-maat veivät näihin maihin vieläkin enemmän, joten maat ovat tärkeät EU:n oman maatalouden vientikohteina.

Katsaus huomauttaa, että esimerkiksi Baltian maiden maitotalous on suhteellisen kilpailukyvytön, joten ne houkuttelevat ulkomaisia yrittäjiä.

Suomella voimarkkinat rajan takana

OECD:n mukaan Venäjän isoista maatiloista 22 prosenttia on hyvin kannattavia ja ne tuottavat pääosan maataloustuotannosta. 28 prosenttia maatiloista on sen sijaan konkurssikypsiä.

Tutkimus mainitsee, että Venäjällä maidon ja voin kysyntä ylittää oman tuotannon, joten tuonti lisääntyi viime vuonna edelleen esimerkiksi Ukrainasta mutta myös Suomesta ja Saksasta.

Venäjällä maataloustuotanto nousi kolmatta vuotta peräkkäin. Lihatuotanto sen sijaan kohosi ensimmäistä kertaa sitten yhteiskuntamuutosten, viljantuotanto jopa 30 prosenttia. Tuotannon elpymiseen johtivat uudistukset, mutta myös sääolot.

OECD varoittaa kuitenkin, että ruplan vahvistumisen takia Venäjän maataloustuotanto voi pian jälleen hankaloitua.

Tuoreimmat osastosta