200204516 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Putin ilmoitti veronalennusten loppuvan Venäjällä

Julkaistu: 26.9.2002 19:17

”Kevennykset eivät tuota lisää budjettituloja”

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti keskiviikkona veronalennusten loppuvan Venäjällä. Putinin mukaan Venäjä on tullut rajalle, jossa veronalennukset eivät enää tuota lisää budjettituloja ja tämän vuoksi ne on lopetettava.

Venäjän hallitus on jo useamman vuoden toteuttanut verouudistusta, jonka keskeisenä osana on ollut veronkevennykset. Venäjällä on esimerkiksi laskettu henkilötulovero kaikille 13 prosenttiin ja yritysvero 24 prosenttiin aikaisemmasta 34 prosentista.

Keskeisenä ajatuksena on ollut lisätä verokertymää houkuttelemalla hämärää taloutta verotuksen piiriin alentamalla veroja. Tämä onkin osaksi toiminut ja verotulot ovat Venäjällä kasvaneet. Tosin suuri osa lisääntyneistä verotuloista johtuu tehostuneesta veronkeräyksestä ja talouskasvusta.

Verotus kuitenkin keventyy Venäjällä vielä lähivuosina jo hyväksyttyjen uudistusten seurauksena. Verotuksen osuus bruttokansantuotteesta on tarkoitus laskea tämän vuotisesta 39,6 prosentista ensi vuonna 37,6 prosenttiin ja vuonna 2004 35, 7 prosenttiin.

Tämän lisäksi Venäjän hallitus harkitsee finansiministeri Aleksei Kudrinin mukaan vielä työnantajien sosiaaliturvamaksun alentamista nykyisestä 36,5 prosentista 30 prosenttiin vuoteen 2005 mennessä ja arvonlisäveron alentamista.

Verot yhä korkealla

Venäjän presidentin talousneuvonantajan Andrei Illarionovin mielestä verot ovat alennusten jälkeenkin Venäjällä vielä aivan liian korkealla.

– Valtion osuus bruttokansantuotteen muodostumisessa on huomattavan korkealla Venäjällä. Tämä on tärkein, joskaan ei ei ainoa este talouskasvulle.

Illarionovin mukaan verotuksen osuutta bruttokansantuotteesta pitäisi laskea noin puolella 20 prosentin tuntumaan nopean kasvun takaamiseksi. Hän huomauttaa näin tehdyn Kiinassa, jossa verotuksen osuus bkt:sta laskettiin vuoden 1979 38 prosentista tämän hetkiseen 20 prosenttiin ja Kazahkstanissa, jossa verotuksen osuus bkt:sta laskettiin 22 prosenttiin.

– Tämä on ennen näkemättömän nopean talouskasvun takuu. Kazhkstanin talous on kasvanut keskimäärin 11 prosentin vauhtia viimeisen kolmen vuoden aikana, Illarionov huomauttaa.

Tuoreimmat osastosta