200209852 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Monimuotoisuuden hoitovaatii pitkäjänteistä työtä

Julkaistu: 24.9.2002 15:43

Puolet saksalaisyrityksistä pohtii nykyisin intensiivisesti miten elää ja menestyä erilaisten ihmisten kanssa, arvioi Michael Stuber kölniläisestä Mi.st Consultingista.

Pisimmällä asiassa ovat kansainvälisesti toimivat suuryritykset, joilla monimuotoisuudesta pitää huolta erityinen Diversity Manager.

Saksassa asia on esillä siksi, että alalla on vielä paljon puutteita. Pisimmällä ainakin jonkintasoisessa erilaisuuden vaalimisessa ovat Euroopassa hollantilaiset. Perässä tulevat britit ja skandinaavit.

Yhdysvalloissa aihe on ankkuroitu jo kaikenlaisen syrjinnän kieltäviin lakeihin, mutta Euroopassa on asiaan kymmenkunta vuotta paneutuneen Stuberin mielestä kehitettävä omia lähestymistapoja.

Monimuotoisuusjohtamisen ideana on huomioida työntekijöiden erilaisuus, oli kyse sitten iästä, sukupuolesta, etnisestä alkuperästä, seksuaalisesta suuntautuneisuudesta, kyvyistä tai uskonnosta. Perustekijöiden lisäksi huomioon voidaan ottaa esimerkiksi kulttuuri, kieli, työtapa, elämäntilanne, koulutus ja asema organisaatiossa.

– Yritys, joka hyväksyy henkilöstönsä erilaisuuden ja on valmis joustamaan erilaisten tarpeiden mukaan, parantaa työtyytyväisyyttä, tuottavuutta ja yhteishenkeä. Poissaolot, henkilöstön vaihtuvuus ja muutosvastarinta vähenevät, Stuber uskoo.

Ulospäin erilaisuuden vaaliminen vahvistaa yritystä kilpailussa ja parantaa yrityksen kuvaa sekä asiakkaiden että sijoittajien silmissä, koska hekin ovat kirjava joukko erilaisia ihmisiä.

– Erilaisuuden kanssa toimeentulosta on etua myös kansainvälisessä kilpailussa ja yhteistyössä sekä yritysfuusioissa, hän lisää.

Päivän tai kahden suvaitsevaisuusseminaareille ei päästä pintaraapaisua syvemmälle. Työ kantaa hedelmää vasta, kun koko henkilöstö ottaa erilaisuuden hyväksymisen yhdeksi perusarvoistaan.

– Aihe on niin monimutkainen ja niin monella tavalla yhteyksissä yrityksen eri alueisiin ja toimintoihin, että konkretiaan päästään noin kahden vuoden esityön jälkeen. Tämä aika pitäisi ottaa analyyseihin, tavoitteiden määritykseen ja strategian muodostamiseen, Stuber sanoo.

Tuoreimmat osastosta