200202531 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Laakkosen yritysperheessä siivotaan toimialat puhtaiksi

Julkaistu: 20.9.2002 9:01

Joensuussa luetaan Laakkosten lehtä ja ajetaan Laakkosten aitoilla. Eteläsuomalaiset pääsevät kohta pelaamaan golfia Laakkosten kentällä.

Suora kysymys ei hämmennä Yrjö Laakkosta: – Annahan ku mie lasken siulle. Lyijykynä suhisee puoli minuuttia kunnes:

– Firmat eivät ole myynnissä, mutta jos miljardiostaja tulee, niin aika lähellä on kauppa. Puku jäisi vielä päälle.

Laakkonen veistelee hyväntuulisena, vaikka se puku on päällä ensimmäistä kertaa kesäloman jälkeen ja kravattikin kiristää.

Pohjois-Karjalan kirjapainon ylimmässä kerroksessa lasketaan hintalappua Laakkosen suvun liiketoimille. Markoista – laskemme vielä niissä – Laakkonen juttelee rahamiesten tapaan kuin ohimennen, mutta kun puhe tulee uusista bisneksistä, äänessä on autokauppias Laakkonen.

Helppo uskoa, että tältä mieheltä ostetaan niin se käytetty auto kuin uusi golfosakekin.

– Hehtaareja 5 000, suunnittelija Kanadasta, koko kenttä viemäröity ja täyskastelulinjat. Kustannukset rakentajalle tuplat, mutta ostaja pääsee kahdelle kentälle hinnalla, jolla Harkimon kentällä saa pelata yhdellä.

Hyvinkäällä sijaitsevan Kytäjän kartanon golfkenttähanke on Laakkosen liiketoimista uusin. Vapaa-ajankeskukseksi muuttuvasta kartanosta nousee neljäs tukijalka Yrjö ja Reino Laakkosen ja heidän jälkikasvunsa yritysimperiumiin.

Ne kolme muuta ovat autokauppa, kirjapaino- ja kustannustoiminta sekä kiinteistösijoitukset. Ensin olivat autot. Niitä Laakkoset ovat myyneet 60-luvun alkuvuosista lähtien, vaikka pääkaupunkiin pohjoiskarjalaiset haastajat ilmestyivät vasta 1994.

– Sitä olen ikäni tehnyt ja ymmärrän parhaiten. Joskus tulee vieläkin kauppa tehtyä ja palaverit pidetään. Mutta kyllä Jyrki on jo isäänsä parempi kauppamies, Laakkonen kehaisee poikaansa, autoyhtiöiden nykyistä toimitusjohtajaa.

Isä odottaa autoista hyvää kasvua nyt, kun merkkiedustamisen reviirit ovat häviämässä. Veroremonttiin Yrjö Laakkonen suhtautuu tyynesti. Tuontiautojen pitkään kohuttu veromuutos on jo osin hinnoissa.

– Vaihtoautojen sisäänotossa on järkiinnytty. Ostetaan reaalihinnalla plus kulut ja pieni kate ja maailmalle. Ja mitä uusiin tulee, niiden verot varmaan pannaan sen mukaisiksi, että maahan tulisi pääsääntöisesti uusia autoja.

Puhtaat toimialat -moton mukaan suvun liiketoimia nyt kehitetään. Auto- ja kirjapainoyhtiöistä on siivottu pois rönsyjä, pörssiosakkeita ja muut kuin omassa käytössä olevat kiinteistöt.

– Saapi jokainen sijoittaa omilla rahoillaan. Oppirahoja on maksettu, ja osakkeet sotkevat firmojen tulokset, vaikka asiat olisi hoidettu hyvin. Loputkin pörssiomistukset lopetetaan tilaisuuden tullen.

Omasta pörssiyhtiöstään Pohjois-Karjalan kirjapainosta Laakkonen puhuu asiaan kuuluvalla varovaisuudella. Ylikapasiteettia tuli otettua, mutta ovatpahan koneet sitten viimeisen päälle, kun näkymät kirkastuvat.

– Myönnetään virhe ja varmasti otettiin opiksi. Olisi ensin pitänyt ottaa ammattilaiset ja sitten tilailla koneet. Takaperin mentiin, kun näkymät olivat silloin toisenlaiset. Kovasti yritetään edelleen itään ja länteenkin kurssien parantuessa.

Pörssiyhtiö julkaisee maakuntalehti Karjalaista ja tytärpainot useita paikallislehtiä. Laakkoselle on kunnia-asia julkaista maakunnan ja yrittämisen äänenkannattajia.

– Velvollisuuden tuntoa on tullut. Maakunnan miehillä pidetään lehti, vaikka rahastamisen mahdollisuuksiakin on ollut.

Joensuussa ei voi välttyä Laakkos-jutuilta. Jutuissa Laakkoset tekevät mitä lystäävät, eikä käpykään liikahda ilman heidän siunaustaan. Juoruihin on tyydyttävä jatkossakin.

– Ei me olla itseämme tyrkytetty muuten kuin merkittävien liiketoimien yhteydessä, sanoo Yrjö Laakkonen, joka tiedetään tarinoissa nopeaksi päätöksentekijäksi, jopa äkkipikaiseksi.

– Aina kun on mietitty pitkään, on tullut huonompi ratkaisu. Siinä neuvo yritysjohtajille. Ei pidä pitkittää.

Juttuja Laakkonen kertoo itsekin. Isä-Taunon puukauppareissuilla opissa ollut Yrjö on huumoria viljelevä ja helposti lähestyttävä kansamies. Autoa hinkuvat isännät ja hevosmiehet soittelevat jatkuvasti.

– Sanovat, että kai sie miut muistat ja että siun se päättää pittää. Yheltä kysyin, että mites tuo rahoitus, oletko sitä miettinyt. Hän siihen, että kyllä rahaa on, jos maksuaikaa saa, Laakkonen nauraa.

– Se on se elämän suola, kun nämä ukot soittelee.

Tuoreimmat osastosta