200205017 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Japanin valtion lainanotto epäonnistui

Julkaistu: 20.9.2002 19:25

Keskuspankin tukitoimet pankeille säikyttivät

Japanin valtion eilinen lainahuutokauppa epäonnistui. Valtio tarjosi sijoittajille 1 800 miljardin jenin eli noin 15 miljardin euron arvosta kymmenen vuoden viitelainaa, mutta se sai ostotarjouksia vain 88 prosentille halutusta määrästä ja tämäkin vaati obligaatioiden myymistä alennushintaan.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun vuonna 1989 aloitettu viitelainojen huutokauppakäytäntö ei onnistunut houkuttelemaan tarpeeksi ostajia halutun lainamäärän täyttämiseksi. Epäonnistunut huutokauppa nosti kymmenen vuoden viitelainan tuoton 1,18 prosentista 1,28 prosenttiin, ja huutokaupatun obligaatiolainan arvo laski vajaan prosentin.

Vielä keskiviikkona kymmenen vuoden viitelainan tuotto oli 1,05 prosentissa ja hinta pari prosenttia korkeammalla kuin eilen.

Obligaatioiden tuoton nousun ja huutokaupan epäonnistumisen syynä oli Japanin keskuspankin keskiviikkoinen ilmoitus siitä, että se alkaa ostaa osakkeita pankeilta. Osakemarkkinaoperaatioiden pelätään vähentävän keskuspankin tekemiä obligaatiosijoituksia, mikä vähentää niiden houkuttelevuutta.

Keskuspankin pääjohtaja Masaru Hayami epäili huutokaupan epäonnistuneen tilapäisten epävarmuustekijöiden johdosta ja uskoi valtion lainanottovaikeuksien jäävän tilapäisiksi. Uutistoimisto Bloombergin mukaan keskuspankki on ostanut noin 40 prosenttia valtion huhtikuussa alkaneen tilikauden aikana liikkeelle laskemista uusista obligaatioista.

Japanin valtiovarainministeriö arvioi valtion kokonaisvelan kohoavan kuluvalla tilikaudella 693 tuhanteen miljardiin jeniin. Summa on 40 prosenttia maan kokonaistuotantoa suurempi. Japanin rahoitusaseman vahvuus näkyy kuitenkin valtionlainojen alhaisista koroista.

Tuoreimmat osastosta