200208901 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Linuksenkruununprinssi on hakkerin perikuva

Julkaistu: 20.9.2002 16:32

Linux-kehittäjä Alan Cox vierailee tänään Suomessa

Mitä tapahtuisi, jos Linus Torvalds jättäytyisi pois Linux-käyttöjärjestelmän ytimen koordinoijan paikalta? Kuka ottaisi ohjat käsiinsä? Monen vastaus kysymykseen on ainakin ollut: Alan Cox. Tätä partasuista, intohimoista ohjelmoijaa on tituleerattu usein Linuksen kakkosmieheksi, vara-Linukseksi ja Linuksen oikeaksi kädeksi.

– Hän on ollut mukana suurin piirtein alusta asti Linuxin ytimen kehityksessä. Hän ollut vastuussa nimenomaan vaikeasta verkkotoimintojen ohjelmakoodista eli siitä miten Linux liitetään internetiin, kertoo tiedottaja Arto Teräs Suomen Linux-käyttäjien yhdistyksestä.

Koska Cox nykyisin työskentelee Linux-ohjelmistoja kehittävässä ja myyvässä Red Hat -yrityksessä, on Teräksen mukaan todennäköisempää, että Torvaldsin seuraajaksi valittaisiin joku muu kuin Cox. Red Hatissa työskentelevää ei voitaisi katsoa täysin riippumattomaksi.

– Kyllä Alan on edelleen aktiivinen Linux-ytimen kehittäjä, mutta samalla tasolla ”sisäpiirissä” on useita henkilöitä, joista moni voisi ryhtyä johtoon, jos Linus luopuisi.

Hyvä hakkeri

Suomen Linux-fanit ja muutkin uteliaat pääsevät kuulemaan Coxia tänään Helsingissä, kun tämä saapuu Linux-esittelypäivän kunniavieraaksi Vanhalle Ylioppilastalolle. Cox tulee Suomeen kotoaan Walesista yhdessä vaimonsa Telsa Gwynnen kanssa, joka on niin ikään ohjelmoija.

– Cox on perinteinen hakkeri – sanan positiivisessa merkityksessä. Noin nelikymppinen herra, jolle tekeminen laadukkaasti ja innokkaasti on tärkeämpää kuin rahallinen puoli, Teräs kuvailee.

Cox on Teräksen käsityksen mukaan kohtalaisen voimakas vaikuttaja Linux-yhteisössä. Hän ei arkaile ottaa kantaa teknologiaan liittyvään lainsäädäntöön tai muihin yhteiskunnallisiin asioihin. Cox muun muassa kieltäytyi matkustamasta Yhdysvaltoihin digitaalisen sisällön tekijänoikeuksia koskevan lainsäädännön (digital rights millenium act) takia, vaikka se on hänen työnantajansa Red Hatin kotipaikka. Cox työskentelee kotoaan Swanseasta, Etelä-Walesista käsin.

Tuoreimmat osastosta