200208256 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ohjelmistoalalla on Oulussa isot odotukset

Liikevaihdon odotetaan kuusinkertaistuvan

19.9.2002 16:19

Piakkoin julkaistavan Oulun osaamiskeskusohjelman strategiapäivityksessä ennakoidaan seudun ohjelmistoyritysten määrän kaksinkertaistuvan, työpaikkojen määrän kolminkertaistuvan ja yritysten yhteenlasketun liikevaihdon kuusinkertaistuvan miljardiin euroon vuosikymmenen loppuun mennessä.

Osaamiskeskuksen johtoryhmä perustaa näkemyksensä ohjelmistoliiketoiminnan kansainvälisiin kasvunäkymiin.

– Ennusteen luvut voivat olla pikemminkin varovaisia kuin liian optimistisia, sanoo osaamiskeskuksen projektipäällikkö Juhani Saukkonen.

Biotekniikasta povattiin pitkään Oululle seuraavaa kasvun kärkeä. Ohjelmistoalalla on kuitenkin tällä vuosikymmenellä parhaat edellytykset seuraavan aallon veturiksi.

– Minun on vaikea nähdä biotekniikan kasvavan omiin mittoihinsa ilman tarvittavia ohjelmistosovelluksia.

Kasvu kiihtyy lähivuosina

Oulun seudun ohjelmistotalot ovat Saukkosen mukaan hyvissä asemissa. Hän arvioi niiden kasvavan parin seuraavan vuoden aikana noin 15–20 prosentin vuosivauhtia. Sitten vuotuinen kasvu kiihtyy keskimäärin 40–50 prosenttiin.

Näkemys perustuu siihen, että seudun ohjelmistotaloissa on erikoistuttu langattomiin teknologioihin ja telekommunikaatioalan palveluratkaisuihin, joissa nopea kasvu on lähdössä liikkeelle.

Taantuma ei Saukkosen mukaan olekaan ollut teknosektorille pelkästään pahasta.

– 1990-luvun lopulla seudun ohjelmistotaloilla ei vielä ollut edellytyksiä pärjätä. Nyt ajoitus on niiden kannalta parempi. Telekommunikaatioalan kasvunäkymät eivät ole kadonneet mihinkään.

Viime vuonna kotimaisen ohjelmistoliiketoiminnan arvo oli 4,6 miljardia vanhaa markkaa, josta viennin osuus oli puolet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?