200203191 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomella on hyvät mahdollisuudet houkutella ulkomaisia investointeja

Ulkomaisten suorien sijoitustenmäärä romahti viime vuonna

17.9.2002 19:25

YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön Unctadin mukaan Suomella on mainiot mahdollisuudet houkutella maahan kansainvälisiä sijoituksia. Suomi sijoittuu järjestön rankkaamalla listalla potentiaalisena sijoitusten isäntämaana kuudenneksi USA:n, Ruotsin, Singaporen, Norjan ja Kanadan jälkeen. Tämä tukee Sveitsissä julkaistavia kilpailukykyraportteja, joissa Suomi on ykkösenä.

Järjestö julkisti uuden indeksin eilen Genevessä Maailman investointiraportin yhteydessä. Katsauksessa järjestö laskee ulkomaisten investointien vähentyneen viime vuonna puoleen, mikä on kovin pudotus kolmeen vuosikymmeneen.

Unctad on tähän saakka luokitellut yksinkertaisesti, mitkä maat ovat investoineet eniten ulkomaille ja mitkä maat ovat vetäneet eniten sijoituksia ulkomailta. Nyt järjestö laski myös ”todellisuusindeksin”, jossa se vertasi maan talouskokoa, talouden peruskuntoa ja sen saamia sijoituksia.

Tässä vertailussa siis yritetään poistaa maan koon vaikutus saatuihin sijoituksiin. Tällä listalla Belgia, Luxemburg, Hongkong ja Angola ovat ensimmäisinä. Suomi on 22:nnella tilalla 140 maan joukossa.

Tulevaisuuteen suuntaavassa indeksissä on laskettu yhteen maan sosiaaliset, poliittiset, institutionaaliset ja taloudelliset valtit sekä talouden kehitys.

Suomeen sijoitetaanodotettua enemmän

Suomi saa tutkimuksen mukaan enemmän sijoituksia kuin maan talouskoko edellyttäisi. Tällaisiin maihin kuuluvat myös Iso-Britannia, Irlanti, Viro, Tanska, Saksa ja Kiina. Sen sijaan Yhdysvallat, Ranska, Venäjä, Italia ja Japani saavat vähemmän sijoituksia kuin niiden koko antaisi odottaa.

Unctadin varapääjohtaja Carlos Fortin sanoi eilen Genevessä ulkomaisten investointien romahduksen johtuneen viime vuonna kansainvälisten yritysfuusioiden puuttumisesta. Tavallisesti yrityskaupat ovat sijoitusten moottori.

– Odotamme fuusioiden ja yritysostojen jäävän myös tänä vuonna alhaisiksi. Vuoden ensimmäisellä puoliskolla niitä oli 40 prosenttia vähemmän verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

Sijoitukset laskivat viime vuonna selvimmin EU:hun ja EU:sta eli 60 prosenttia, myös Yhdysvallat seurasi tätä linjaa. Eniten EU:ssa leikkautuivat sijoitukset Britanniaan ja Saksaan. Ranska nousi EU:n suurimmaksi sijoittajaksi ulkomaille.

Myös Suomen sijoitukset putosivat. Sijoituksemme ulkomaille karsiutuivat reiluun kolmasosaan eli 7,2 miljardiin dollariin.

Suomeen sijoitettiin viime vuonna ulkomailta yli puolet edellisvuotta vähemmän eli 3,6 miljardin dollarin arvosta.

Itä-Euroopanhoukuttelevuus nousee

Kiina pystyi lisäämään maahan suunnattuja sijoituksia vahvimmin kehitysmaista. Myös Itä-Euroopan maat kykenivät kasvattamaan houkuttelevuuttaan ulkomaisten yritysten toimipaikkana, kun lama pistää yritykset miettimään sijoituksiaan kalliisiin maihin ja etsimään edullisia tuotantopaikkoja.

Unctad neuvoo kuitenkin, etteivät maat saisi vokotella yrityksiä maahansa palkkoja alentamalla tai veroleikkauksilla. Nämä vedot vain murtavat oman maan talouden pohjaa.

Viime vuonna ulkomaille investoitiin 735 miljardin dollarin arvosta.

Suuryrityksistä eniten ulkomaille sijoitti englantilainen teleyhtiö Vodafone ennen General Electricia ja Exxon Mobilia. Ranskalainen Vivendi on neljäntenä.

Nokia kuuluu Kiinassa ja Koreassa toimiviin ulkomaisiin kärkiyrityksiin, joilla on maan koko viennistä merkittävä osuus.

Myös Suomessa ulkomaisten yritysten osuus vientimäärästä on noussut neljännekseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?