200209015 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Viikon vaimea avaus

Julkaistu: 16.9.2002 19:35

Helsingin pörssissä viikko alkoi laimeasti vaihdon jäädessä killingeiksi. Pohjola, Säästöpankit ja Suomi-yhtiöt kertoivat perustavansa vähittäispankin pääkaupunkiseudulle, mutta tämä ei kauppaa piristänyt. Yt-neuvotteluiden aloittamisesta ilmoittanut Comptel painahti ennätysalas.

Yleisindeksi Hex oli päivän päättyessä 1,8 prosenttia miinuksella 5 491,26 pisteessä. Vaihtoa kertyi väkisin vääntäen 290 miljoonaa euroa. Pörssin toimialoista puolet jäi häviölle. Suuret metsäyhtiöt Stora Enso ja UPM Kymmene nousivat molemmat lopulta puoli prosenttia.

– Lienevätkö sijoittajat pitäneet pidemmän viikonlopun. Päivällä ei ole mitään painoarvoa näin pienellä volyymilla, markkinoilta kommentoitiin.

ING nosti Nokian osakkeen suositusta "holdista" "buyhin". Tieto saksalaisen operaattorin Mobilcomin mahdollisesta säästymisestä vararikolta on Nokialle myönteinen, vaikka Mobilcomin asiakasrahoitus aiheuttaa Nokialle siltikin ongelmia. Päivällä jo plussalla ollut Nokia laski kuitenkin New Yorkin myötä 3,5 prosenttia 13,72 euroon.

Comptel leikkasi arviotaan koko vuoden liikevaihdosta, sillä odotettu kysynnän elpyminen on jäänyt syksyllä toteutumatta. Koko vuoden liikevaihto on jäämässä reiluun 50 miljoonaan euroon, kun aiemmin sen uskottiin olevan yli 58 miljoonaa euroa. Elisa ehätti ilmoittamaan, ettei tytäryhtiön ennustelasku vaikuta sen arvioon kannattavuuden paranemisesta vuoden loppua kohden. Elisa laski kuitenkin 2,7 prosenttia ja Comptel 8,2 prosenttia 0,89 euroon.

Ruotsalaisten lehtitietojen mukaan Tietoenator käy neuvotteluja Ericssonin Infotech-yksikön ostamisesta. Ohjelmistoja matkapuhelimiin kehittävällä Infotechilla on Ruotsin Karlstadissa 450 työntekijää. Tietoenatorin kurssi laski 1,4 prosenttia 13,90 euroon.

Pohjola kertoi uudesta pankista, jonka pääomaan se sijoittaa kymmenen miljoonaa euroa. Pohjolan siivu omistuksesta on 25 prosenttia, Säästöpankkien 70 prosenttia ja Suomen viitisen prosenttia. Aluksi konttoreita on vain viisi eri puolilla pääkaupunkiseutua. Maaseudun säästöpankkien keskuspankkina toiminut Aktia on jäämässä hankkeen ulkopuolelle, mutta poissuljettua ei ole keskuspankkitoimintojen jatkuminen edelleen.

Eniten hanke hyödyttää analyytikkojen mukaan Pohjolan vahinkovakuutustoimintaa, sillä Pohjola saa säästöpankeista jakelukanavan vakuutuksilleen.

– Vahinkovakuutuspuolella sopimus kiristää kilpailua tuntuvammin ja parantaa Pohjolan tilannetta. Kun sopimukseen ei käytetty sen enempää rahaa, säilyy Pohjolan osakkeen osinkopotentiaalikin, toteaa Evli Pankin analyytikko Juhana Virkkunen.

Virkkunen arvioi, että pankkien välinen kilpailu on pääkaupunkiseudulla erittäin kovaa ja asiakasuskollisuus vahvaa. Siksi Pohjolan ja Säästöpankkien liitolla ei ole pikaisia mahdollisuuksia näyttävään menestykseen. Pohjolan D-osake nousi 0,7 prosenttia.

Tuoreimmat osastosta