200202160 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Uusi nousulähestyy varmasti

13.9.2002 14:33

Osakkeita ja muita sijoituksia käsittelevä lehtikirjoittelu on kuulemma hyvä mittari suurten markkinakäänteiden ennakointiin.

Ainakin jälkijättöisissä arvioissa on varmistunut, että sijoittaja olisi vaurastunut varmimmin myymällä kaikkein runsaimman ja suopeimman pörssikirjoittelun aikana ja vastaavasti ostamalla kaikkein synkeimmän kirjoittelun aikana. Mutta valitettavasti tälläkin mittarilla saadaan luotettavia mittaustuloksia vasta markkinakäänteiden jälkeen, jolloin parhaat osto- ja myyntitilaisuudet ovat jo vilahtaneet ohi.

Oikeasti lehdet ja muut tiedotusvälineet vain tilittävät havaitsemiaan ilmiöitä yrittämättäkään ennakoida kirjoittelunsa sävyllä ja määrällä markkinasyklejä. On luonnollista, että nousukauden pitkittyminen ja nousun jyrkkeneminen lisää myönteisen kirjoittelun määrää ja vastaavasti laskun jyrkkyys ja pituus vaikuttavat synkän kirjoittelun määrään.

Seuraava nousukausi on varmasti päivää lähempänä. Mutta tämä ei johdu oheisten deflaatio-kirjoitusten pituudesta tai synkkyydestä. Ennusteen varmuus perustuu markkina- ja muun suhdannekierron luonnonlakeihin, joissa nousua aina seuraa lasku ja päinvastoin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?