Sirpaleista timantti - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Osaamisen puute kaataa alkavia yrityksiä

Suomalaisista alkavista yrityksistä kolme neljäsosaa kaatuu jo alkuvuosina hallitun liiketoimintaosaamisen puutteeseen. Kansainvälisten markkinoiden tuntemus, rahoitusosaaminen sekä asiakkaiden ja muuttuvien markkinoiden hallinta ovat yleisimmät puutteet alkavissa yrityksissä.

10.9.2002 11:11

Yritysten strategioissa ei panosteta suunnitelmallisesti siihen, että kansainvälinen liiketoimintaosaaminen kytketään yrityksen elinkaarisuunnitelmaan. Liiketoimintaosaamisen puuttuminen Suomessa on aiheuttanut vakavan innovaatiovuodon. Suomalaista teknologian huippuosaamista karkaa jatkuvasti maailman markkinoille.

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra käynnisti keväällä 2002 Liiketoimintaosaaminen -hankkeen, jonka tarkoituksena oli konkretisoida Helsinki Business Campus ideaa. Hankkeen tuloksena Helsingissä toimivat yliopistot tiivistävät yhteistyötä.

Eri yliopistojen teknologinen ja liiketoiminnallinen huippuosaaminen yhdistyvät kansainvälisestikin merkittäväksi kokonaisuudeksi, sirpaleista timantiksi. Timanttimallin kovan ytimen muodostaa yliopistojen liiketoimintaosaaminen. Se valjastetaan eri toimialoilla olevien yritysten veturiksi ja näin hyödynnetään innovatiivisella ja kansainvälisestikin merkittävällä ja ainutlaatuisella tavalla yliopistojen monialaista osaamista.

Uusia osakkuuksia

Helsingin yliopiston, Helsingin kaupungin, Sitran ja teollisuusliittojen omistamat Helsinki Tiedepuisto Oy ja Helsingin Tiedepuiston Yrityshautomo Oy uudistavat toimintansa ja laajentavat omistuspohjaansa. Tarkoitus on, että yhtiöihin osakkaiksi tulevat myös Helsingin kauppakorkeakoulun ja Svenska Handelshögskolanin lähipiirit.

Osapuolet ovat avoimia uusiin osakkuuksiin. Uudet omistajat tuovat kokonaisuuteen Helsinki Business Campuksen parasta liiketoimintaosaamisen ydintä, jota kansainvälisten yhteistyökumppaneiden liiketoiminnan erikoisosaaminen täydentää. Toimitusjohtajaksi on kutsuttu dosentti Saara Lampelo. Hän on toiminut aiemmin Medipolis Oy:n ja Medipolis GMP Oy:n toimitusjohtajana.

Uuden yhtiökokonaisuuden, Helsinki Business and Science Parkin, päätavoitteena on vahvistaa Suomessa toimivien yritysten menestysedellytyksiä globaaleilla markkinoilla ja lisätä kansallista kilpailukykyä. Yhtiö vahvistaa eri toimialojen yritysten kansainvälistä liiketoimintaosaamista ja nostaa Suomen imagoa hyvänä liiketoimintamaana, johon kannattaa sijoittua ja sijoittaa.

Tavoitteena on, että kansalliset panostukset tutkimus- ja tuotekehitykseen sekä koulutukseen poikivat Suomelle kansantaloudellista hyvinvointia kasvavan liiketoiminnan ja lisääntyvien työpaikkojen kautta.

Kansallisesti ja kansainvälisesti verkottunut yhtiö vastaa kansallisiin tarpeisiin kytkeä huippuliiketoimintaosaaminen erityisesti alkaviin yrityksiin eri toimialoilla. Tärkeinä kumppaneina ja sidosryhminä ovat edelleen Sitra, Tekes, kauppa- ja teollisuusministeriö, opetusministeriö, Suomen Akatemia, monet menestysyritykset sekä muut liikemaailman kansalliset vaikuttajat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?