200202667 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kipinä sytyttää nuotion

6.9.2002 15:48

Tuli on nykyihmiselle itsestäänselvyys. Jos haluat sytyttää vaikkapa nuotion, riittää että asettelet kuivat puut kauniiseen kasaan, kaivat tulitikut tai sytyttimen taskustasi ja sytytät puut. Aina tilanne ei ole näin yksinkertainen. Mitä jos olet vaeltamassa Lapissa, putoat jokeen ja kaikki taskussasi olevat tulitikut vettyvät? Seikkailukirjoissa ja -elokuvissa tuli syttyy puita yhteen hankaamalla, mutta todellisuudessa en ole koskaan nähnyt tulen syttyvän sillä lailla.

Oikea vimpain hätään joutuneelle on piikarbidista valmistettu kipinätikku. Se toimii melkein millaisissa olosuhteissa tahansa: kovassa tuulessa, tuikeassa sateessa ja läpimärkänä.

Kipinätikun käyttö on helppoa. Tarvitset sen lisäksi vain puukon ja palan tuohta tai paperia. Aseta tuohenpala kipinätikun alle ja "vuole" puukon kamarapuolella tikusta kipinöitä. Kun tuohenpala syttyy palamaan, voit yksinkertaisesti sytyttää nuotion sen avulla.

Minä olin aidosti innoissani kipinätikuista. Poikavuosilta minulle on nimittäin jäänyt – Jack Londonin kirjojen ansiosta – tapa yrittää aina saada nuotiopuut syttymään käyttämällä vain yhtä tulitikkua. Kipinätikulla se onnistuu aina.

Kipinätikku, tiedustelut EHG-Trade Oy. Puh. 040 711 6402.Hinta 10 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?