200209385 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pörssistä voi löytyä ilmaista rahaa

Julkaistu: 6.9.2002 15:06

Tarkka ja viitseliäs sijoittaja voi joskus löytää osakemarkkinoiden hinnoitteluvirheistä ilmaista rahaa. Jos osakkeella on useita noteerauksia esimerkiksi eri markkinapaikoilla tai fuusiotilanteessa jopa samassa pörssissä, voi nopea sijoittaja yrittää tehdä hetkellisillä hintaeroilla niin sanottua arbitraasia. Sijoittaja tavoittelee riskitöntä voittoa myymällä kalliimpaa ja ostamalla halvempaa osaketta. Kuvio voi onnistua, jos hintaero on suurempi kuin kaupoista aiheutuvat kulut.

Muun muassa Taloussanomia kustantava SanomaWSOY ja sen tytäryhtiö Rautakirja ilmoittivat kesäkuussa sulautumisestaan. Rautakirjan osakkeenomistajat saavat sulautumisvastikkeena jokaisesta vanhasta Rautakirjan A- ja B-osakkeestaan 5,3 kappaletta SanomaWSOY:n uutta B-osaketta.

Hanke on määrä vahvistaa kummankin yhtiön ylimääräisissä yhtiökokouksissa runsaan viikon kuluttua. Yhtiöiden suurimmat osakkeenomistajat ovat kuitenkin jo hyväksyneet suunnitelman, joten sulautumista ja vaihtosuhdetta voi pitää melko varmoina.

Kukaan ei tiedä, mikä on SanomaWSOY B:n oikea arvo. Mutta sulautumisen ja kiinteän vaihtosuhteen johdosta on poikkeuksellisesti tiedossa, että Rautakirja A:n ja B:n pitäisi olla täsmälleen samanhintaiset ja että jokaisen Rautakirja A- ja B-osakkeen arvo on 5,3 SanomaWSOY B:tä.

Päivittäisten lopetuskurssien perusteella osakkeiden keskinäiset hintasuhteet ovat kuitenkin rakoilleet reippaasti melkein joka päivä sulautumisuutisesta lähtien. Välillä kumpikin Rautakirja on saanut alihintaisen päätöskurssin, välillä jompi kumpi Rautakirja on ollut tasapainokurssissa mutta toinen ali- tai ylihintainen ja välillä taas kumpikin Rautakirja on saanut ylihintaisen päätöskurssin.

Tämän viikon tiistaina 5,3:n SanomaWSOY B:n päätöskurssi oli 50,88 euroa, mutta Rautakirjat jäivät selvästi alemmas: A 49,50:een ja B 48,00 euroon. Arbitraasi-kauppa eli riskittömän voiton tekeminen olisi edellyttänyt kalleimman osakkeen eli SanomaWSOY B:n myyntejä ja halvimman eli Rautakirja B:n ostoja.

Onnistuakseen arbitraasi-kauppa edellyttää, että kaikilla kaupan koskemilla osakkeilla on riittävästi vaihtoa kauppojen toteuttamiseen ”virheellisillä” hinnoilla. SanomaWSOY B:n ja Rautakirjojen välisissä vaihtokaupoissa ongelmaksi voi osoittautua juuri heikko vaihtuvuus. Houkutteleva hintaero voi poistua saman tien, kun sitä olisi tarkoitus hyödyntää.

Tuoreimmat osastosta