200201163 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hengähdystauko uusia tilastoja odotellessa

Julkaistu: 5.9.2002 9:44

Arvopaperimarkkinoilla oli eilen suhteellisen rauhallista pääasiassa siksi, että uusia uutisia tai tilastonumeroita oli vähänlaisesti. Yhdysvaltojen epävarmuus hellitti aavistuksen elokuun autokaupan ylitettyä kaikki ennusteet. Automyynnin voimakas kasvu ei kuitenkaan ollut yksiselitteisen rohkaisevaa: syy oli pääasiassa ostajille tarjotut ennätyksellisen edulliset maksuehdot, jotka mahdollisesti aikaistivat autonostoja, mikä merkitsisi niiden määrän jyrkkää vähenemistä myöhemmin syksyllä. Samoin autotehtaiden kannattavuus, ja siten tarve investoida tuotantolaitteisiin ei kohene, mikäli autot käyvät kaupaksi vain alennusmyynneissä. Yhdysvaltojen talous on yhä kuluttajien varassa, ja työmarkkinoiden heikkous painaa edelleen kotitalouksien kulutushaluja ja mahdollisuuksia ylläpitää talouden kokonaiskysyntää.

Osakemarkkinoilla Yhdysvaltojen indeksit tointuivat toissapäivän sukelluksestaan. Dow Jones vahvistui 1,4, S&P 500 1,75 ja Nasdaq 2,25 prosenttia. Dow jäi 8 425 , S&P 893 ja Nasdaq 1292 pisteeseen eli alle psykologisesti tärkeiden tasalukujen. Aasiassa Tokion pörssi palautui tänä aamuna eilisen pohjalukemista, Nikkei nousi 1,7 ja Topix kaksi prosenttia. Topix ylitti tärkeän 900 pisteen rajapyykin. Tokoin markkinoita vahvistivat odotukset uusista tukitoimista pankeille ja jenin heikentyminen, joka kiihdytti jälleen kerran vientiteollisuuden houkuttelevuutta. Japanin keskuspankki ja hallitus ovat jälleen alkaneet varoitella toimista jenin vahvistumista vastaan ja syyskuun lopun tilinpäätös lähestyy.

Hang Seng ja Kospi säilyivät jotakuinkin muuttumattomina tänä aamuna. Kaikkia osakemarkkinoita on leimannut kaupankäynnin vähäisyys.

Korkomarkkinoilla Yhdysvaltojen ja Saksan viitelainojen tuotot säilyivät jotakuinkin ennallaan. Rahamarkkinoilla Yhdysvaltojen korkojohdannaiset ennakoivat ohjauskoron laskevan lähimmän puolen vuoden aikana ja euroalueen korkotermiinit arvioivat erityisesti kuuden kuukauden koron laskevan vauhdilla ensi kevääseen mennessä. Euribor-korkojen tuottokäyrä on kääntynyt laskevaksi, kuukauden euribor on pidempiä noteerauksia korkeammalla.

Valuuttamarkkinoilla dollari sahailee 117 ja 118 jenin välillä ja on aamulla painunut 117,8 jeniin. Euro vaihtelee 99,2 ja 99,5 sentin välillä ja pääoman virta eurotalletusten turvasatamaan pitää tasakurssin mahdollisuutta korkealla. Jeniä vastaan euro on kivunnut 117 jenin tuntumaan.

Päivän tärkeimmät tilastot ovat Saksan heinäkuun vähittäiskauppa ja elokuun työttömyysluku. Vähittäismyynti jäi ennakoitua heikommaksi, mikä on uusi syy odottaa Euroopan Keskuspankilta ohjauskoron alennusta syksyn mittaan. Työttömyyden ennakoidaan säilyneen heinäkuun tasolla ja siitä saadaan uutta viitettä koronalennuksen tarpeesta.

Yhdysvalloista julkistetaan lopullinen tieto tuottavuuden kehityksestä toisella vuosineljänneksellä, sen ennakoidaan kohentuneen jonkin verran ensi neljänneksen nopean heikentymisen jälkeen. Lisäksi julkistetaan uusien työttömien määrä viime viikolta ja tehdasteollisuuden heinäkuun tilauskanta. Työttömien määrä antaa ennakkoaavistuksen huomisesta elokuun työttömyysasteesta, jonka ennakoidaan nousseen 5,9 prosentista kuuteen, ja tehdastilaukset kertovat teollisuuden näkymistä. Autokaupan nopea vauhti vääristää tilastoa jonkin verran ja päähuomio kiinnittyy kuljetusalan ulkopuolisiin tilastoihin, joista puuttuvat alennusmyyntiautojen lisäksi puolustusvoimien lentokonetilaukset jotka moninkertaistuivat heinäkuussa.

Tuoreimmat osastosta