Mediamies uskoo kotimaisen tv-formaatin vetovoimaan

4.9.2002 16:49

– Hyvän tv-ohjelmaformaatin voi tiivistää muutamaan vangitsevaan myyntilauseeseen, televisioviihteen tuotantoyrityksen Fremantle Entertainmentin toimitusjohtajana elokuun alussa aloittanut Caspar Berntzen, 34, sanoo.

Moni tuntee Fremantle Entertainmentin paremmin sen entisillä nimillä MTV-Viihde ja Pearson Television. Kuluneen kesän aikana yritys siirtyi kokonaan kansainvälisen, Bertelsmannin omistaman Fremantle Media -konsernin omistukseen.

– Kun MTV3 ei enää ole omistajamme, voimme myydä ohjelmiamme mille tahansa kanavalle Yleisradiota myöten, Berntzen huomauttaa.

Hän on aiemmin ollut aloittamassa muun muassa Suomen Kotijäätelön ja mediatalo Egmontin toimintaa Suomessa.

– On toki oma viehätyksensä aloittaa nollasta, mutta toisaalta oli kyllä mukava siirtyä kerrankin valmiiseen organisaatioon.

Ohjelmien menestys on myös sattumankauppaa

Hankenilta kauppatieteiden maisteriksi valmistuneen Berntzenin työhön kuuluu muun muassa suhteiden luomista ja ohjelmien myymistä kanaville. Nyt tähdätään jo vuoden kuluttua alkavan syksyn markkinoille.

Formaatissa sama ohjelmamalli kopioidaan maasta toiseen, ja ideana on puhutella katsojia eri puolilla maailmaa. Fremantle Entertainmentin ohjelmista kansainvälisiä formaatteja ovat esimerkiksi Bumtsi Bum ja Greed, kun taas Suuri seikkailu on kehitetty Suomessa. Yritys tuottaa myös Levyraatia, joka palaa ruutuun syyskuussa.

– Olemme syksyyn 2003 mennessä toivottavasti kehittäneet ja tuottaneet lisää kotimaisia ohjelmia. Jos Suomessa luotu formaatti alkaa toimia kotimaassa, Fremantlella on kansainvälisenä toimijana hyvät mahdollisuudet viedä formaatti maailmalle.

Berntzen toteaa, että ohjelmien suunnittelussa on osattava ottaa riskejä mutta pelattava myös varman päälle.

– En olisi millään voinut arvata, että Teletapit nousisivat suosioon Suomessakin, hän muistelee huvittuneena.

Hän kertoo, että ohjelman yleensä tietyksi ajanjaksoksi hankkinut kanava ratkaisee, jatkaako se ohjelman esittämistä vai ei. Laskelmissa ovat mukana katsojaluvut ja mainosmyynti.

– Nykyisin on entistä vähemmän ”ikuisia” ohjelmia, hän sanoo.

Yleisö saa haluamaansa katsottavaa

Televisiota on usein haukuttu liiasta viihteellistymisestä. Berntzen kuitenkin toteaa, että yleisölle tarjotaan sellaisia ohjelmia kuin se haluaa.

– Jokainen panee television päälle vapaaehtoisesti. Ihmisillä on monenlaisia tarpeita, moni pääsee ohjelmien avulla irti arjen harmaudesta. Tarpeeton raaka väkivalta tulee kuitenkin kitkeä ohjelmista.

Berntzen uskoo kiistellyn digi-tv:n menestykseen jatkossa, onhan tarjolla runsaasti kanavia sekä mahdollisuus interaktiivisiin ja kohdennettuihin ohjelmiin.

– Suomalaisella digi-tv:llä on kuitenkin ollut liian kunnianhimoiset tavoitteet. Lanseerausajankohtaa olisi pitänyt myöhentää. Digi-tv ei tule toteutumaan vielä vuoteen 2006 mennessä, hän arvelee.

Syntyperältään helsinkiläinen Berntzen asuu nykyään Sipoossa, josta vaimo on kotoisin. Osoituksena nopeasta kotiutumisesta Berntzen toimii aktiivisesti kotiseutuyhdistyksessä, joka haluaa kehittää kuntaa entistä paremmaksi asuinpaikaksi.

Kiireisen työnsä vastapainoksi hän rientää kerran viikossa pelaamaan kavereidensa kanssa jalkapalloa tai sählyä.

– Myös television katsomiseen vapaa-aikana tottuu. Katselen ohjelmia vapaaehtoisesti runsaan tunnin päivässä. Koko määrä nousee kuitenkin keskiarvon yläpuolelle, kun seuraan pienten poikieni kanssa vaikkapa juuri Teletappeja, hän naurahtaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?