200208942 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Usko USA:n teollisuuden elpymiseen vahvistuu

Vetovastuu siirtyy teollisuudelle, kun kuluttajien vauhti alkaa hiipua

30.8.2002 19:31

Luottamus Yhdysvaltain teollisuuden elpymiseen vahvistui eilen, kun tuoreet luvut kertovat teollisuustuotannon kasvaneen elokuussa odotuksia vauhdikkaammin. Samalla kuitenkin huoli kuluttajien orastavasta uupumisesta kasvoi lisää.

Teollisuuden ennakoitua voimakkaammasta elpymisestä kertoo Chicagon alueen ostopäällikköindeksi, jota pidetään hyvin ennakoivana ensi viikolla julkaistavalle koko maan teollisuuden tilaa mittaavalle ISM-indeksille.

– Chicagon raportti kohottaa luottamusta siihen, että kulutuskysynnän hiipuessa teollisuudesta löytyy voimaa nostaa talous taantumasta, arvioi Federated Investorsin varainhoitaja David Briggs uutistoimisto Bloombergille.

Chicagon ostopäällikköindeksi nousi elokuussa 54,9 pisteeseen heinäkuun 51,5 pisteestä, kun sen oli odotettu nousevan vain 52 pisteeseen. Yli 50 pisteen lukemat merkitsevät teollisuustuotannon kasvua.

Indeksin työllisyydestä kertova alaindeksi kuitenkin heikkeni.

Investointipankki Lehman Brothersin ekonomistin Ethan Harrisin mukaan työllisyyden kehittyminen onkin nyt ratkaisevan tärkeää niin Fedin seuraavalle korkopäätökselle kuin myös kuluttajien ostokäyttäytymiselle.

Elokuun työttömyysluku julkaistaan ensi viikolla ja heikko kehitys voi Harrisin mukaan ajaa Fedin koronlaskuun.

Muutoin koronlaskuodotukset ovat markkinoilla kuihtuneet niin, että koronlaskun todennäköisyys on pudonnut elokuun alun sadasta prosentista 25 prosenttiin.

Heinäkuussa yksityinenkulutus kasvoi vahvasti

Kuluttajien luottamus on jatkanut heikkenemistään koko elokuun ajan toisin kuin on odotettu. Eilen julkaistu Michiganin yliopiston kuluttajien luottamusindeksi kertoo kuluttajien luottamuksen pudonneen lopullisten tietojen mukaan elokuussa 87,6 pisteeseen, kun se kuun puolivälissä oli vielä 87,9 pistettä.

Ekonomistit olivat odottaneet luottamusindeksin nousevan 88,3 pisteeseen eli lähes heinäkuun 88,1 pisteen tasolle.

Aiemmin viikolla myös Conference Boardin luottamusindeksi kertoi kuluttajien luottamuksen romahtaneen elokuussa.

Harrisin mukaan on suuri riski, että heikkenevä luottamus näkyy kulutuksessa.

Vielä heinäkuussa yksityinen kulutus kuitenkin kasvoi yli odotusten ennen kaikkea kuumana käyneen autokaupan ansiosta. Autovalmistajat toivat kesällä markkinoille uusia halpoja rahoitustarjouksia ja autoja myytiin heinäkuussa enemmän kuin kertaakaan sitten viime lokakuun.

Myös yksityinen kulutus kasvoi eniten sitten viime lokakuun. Kasvua tuli heinäkuussa 1,0 prosenttia, kun kulutuksen oli odotettu kasvaneen vain 0,8 prosenttia. Kesäkuussa kasvua tuli 0,5 prosenttia.

Kuluttajien tulot eivät sen sijaan pettymykseksi nousseet yhtään, mikä on heikoin kehitys sitten viime marraskuun. Asiantuntijat olivat odottaneet 0,3 prosentin kasvua kesäkuun 0,7 prosentin kasvun jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?