20020589 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tyhjät toimistot painoivat vuokrat laskuun

Julkaistu: 29.8.2002 19:56

Espoossa jo yli kuusi prosenttia kiinteistöistä on tyhjillään

Toimistojen tyhjeneminen Helsingissä ja Espoossa käänsi keväällä niiden vuokrat laskuun, mikä näkyi eilen osavuosikatsauksensa julkistaneen Suomen suurimman kiinteistösijoitusyhtiön Spondan tulosluvuissa.

Spondan alkuvuoden nettovuokratuotot pienenivät 9,2 miljoonaa euroa. Tästä luvusta 7,8 miljoonaa euroa selittyy tammikuisella kauppakeskus Itäkeskuksen myynnillä hollantilaisyhtiölle, mutta loput kertoo tilojen ja vuokrien laskusta.

Spondan Helsingin kantakaupungissa omistamien kiinteistöjen vuokrausaste oli kesäkuun lopussa yli viisi prosenttiyksikköä heikompi kuin maaliskuun lopussa. Kesäkuun lopulla Sponda osti Sammolta kaksi helsinkiläiskiinteistöä lisää.

Spondan koko kiinteistökannan vuokrausaste tippui maaliskuun lopusta kesäkuun loppuun 2,5 prosenttiyksikköä.

Espoossa enitentoimistoja tarjolla

Spondan osavuosikatsauksen mukaan toimistojen tyhjeneminen on yltynyt erityisesti teknolaman kolhimassa Espoossa. Siellä kiinteistöjen vajaakäyttöaste on noussut jo yli kuuden prosentin, mikä on pääkaupunkiseudun kiinteistömarkkinoiden viime vuosien tasoon verrattuna todella paljon.

Vapaiden toimistojen normaaliosuutena kiinteistömarkkinoilla pidetään viittä prosenttia. Suomessa vapaiden tilojen määrä on viime vuosina ollut selvästi tätä alempi, mikä on nostanut myös toimistojen vuokria. Nyt vuokratkin ovat siis jo kääntyneet lievään laskuun.

Pienempien ja erikoistuneempien kiinteistösijoitusyhtiöiden osavuosikatsausten numeroissa toimistotaantuma eI vielä juuri näy. Esimerkiksi eilen osavuosikatsauksensa julkistanut, myymäläkiinteistöihin keskittynyt Citycon on onnistunut pitämään tilojensa vuokrausasteen korkealla. Vähittäiskaupallahan on ollut melko hyvä alkuvuosi.

Myös teknotiloihin erikoistunut Technopolis ja Polar Kiinteistöt ovat pitäneet vuokralaisensa. Interavantin vuokrausaste on kehittynyt samaan suuntaan kuin Spondan. Molemmat raportoivat osavuosikatsauksissaan toimistojen vuokratason lievästä laskusta.

Sponda hallitseemarkkinaa

Sponda on kiinteistösijoitusyhtiöistä ylivoimaisesti suurin. Markkina-arvolla mitaten se on neljä kertaa niin suuri kuin markkinoiden kakkonen Citycon. Loput ovat selvästi Cityconiakin pienempiä. Yleinen markkinakehitys näkyy siis selvimmin juuri markkinoita hallitsevan Spondan luvuissa.

Kiinteistömarkkinoiden loppuvuoden näkymät ovat epävarmat. Kiinteistösijoitusyhtiöt ennakoivat uusien kohteiden rakentamisen vähenevän.

– Liiketilojen kysyntä on hiljentynyt ja vuokrakehitys tasaantumassa, uudisrakentaminen on edelleen hiljenemässä, kertoo Interavantin alkuvuoden osavuosikatsaus.

– Kynnys uusien rakennushankkeiden käynnistämiselle on nykyään korkea eikä spekulatiivista rakentamista suuressa määrin esiinny, toteaa puolestaan Cityconin katsaus.

Toimistojen ylitarjonnan vastapainoksi teollisuus- ja varastotilojen kysyntä on kiinteistösijoitusyhtiöiden mukaan yhä vilkasta.

Tuoreimmat osastosta