200204543 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

USA:n toipumisodotukset voimistuvat

Julkaistu: 23.8.2002 9:28

Yhdysvaltojen osakemarkkinat jatkavat nousuaan heinäkuun kuopasta ja keskeisimmät osakeindeksit ovat jo palanneet suunnilleen kesäkuun lopun tasoilleen. Optimistisimmat sijoittajat uskovat pahimman olevan ohitse ja amerikkalaisyritysten osavuosikatsausten osoittavan tulosten parantuneen ensi kertaa puoleentoista vuoteen. Eilen ei ole saatu uusia taloustilastoja tukemaan markkinoiden suuntaa, joten liikkeet ovat tapahtuneet odotusten ja itseään ruokkivan nousukierteen varassa ja kurssit sahailivat pitkään. Osan Yhdysvaltojen eilisestä noususta aiheutti saudiprinssi, maailman yhdenneksitoista rikkain mies Alwaleed bin Talad joka esitti vastoin Financial Timesin alkuviikosta kertomaa uutista pitävänsä Yhdysvaltoja hyvänä sijoituskohteena.

Maailmasta ei ole luvassa uusia taloustilastoja tänään, joten markkinat jatkavat rauhallista ajelehtimistaan odotusten ja satunnaisuutisten varassa. Euroalueen rauhaa häiritsevät Saksan vaalitaistelun aiheuttamat linjanvedot tulvavahinkojen korvaamisesta verotusta kiristämällä. Veronkorotukset saattavat auttaa Saksaa pitämään kiinni vakaus- ja kasvupaketin asettamista budjettirajoista, mutta talouden orastavalle kasvulle ne ovat myrkkyä. Eilinen tilasto kertoi Saksan talouden olevan varovaisessa kasvussa, mutta kasvun tapahtuneen pääsiassa varastotäydennysten varassa, mikä ei anna kasvun jatkumiselle kovinkaan kestävää pohjaa kuten Yhdysvaltojen alkuvuoden kokemukset osoittavat.

Osakemarkkinoilla Yhdysvaltojen indeksit vahvistuivat kaupankäynnin lopussa, S&P 500 kipusi puolitoista prosenttia Dow Jonesin ja Nasdaqin jäädessä prosenttiin. Aasiassa Nikkei on myös prosentin nousussa heikkenvän jenin kannustamana. Topix on vahvistunut 0,7 prosenttia. Hang Seng ja Kospi ovat alamaissa ja laskeneet reilut puoli prosenttia kumpikin.

Korkomarkkinoilla Yhdysvaltojen viitelainojen tuotot ovat olleet nousussa, kaksi vuotta kivunnut 2,1 prosentista 2,2 prosenttiin ja 10 vuotta 4,2 prosentista 4,3 prosenttiin. Osakemarkkinat vetävät rahaa takaisin korkosijoituksista. Myös Euroopan korot ovat nousseet, vuoden euribor kipusi eilen 3,55 prosenttiin ja 12 kuukauden talletuskorko on jotakuinkin samoissa lukemissa mikä kielii Eurooppaan tehtyjen talletusten tulvan laantuneen.

Valuuttamarkkinoilla dollari on kiivennyt 118,5 jenistä 1210 jeniin ja euro sukeltanut 98 sentistä 97 sentin tuntumaan. Jeniä vastaan euro vahvistui tilapäisesti eilisiltana 116,8 jeniin mutta palasi 116,2 jeniin japanilaisten Eurooppaan tallettamien rahojen siirtyessä Tokion osakemarkkinoille aamulla.

Päivän ainoat merkittävämmät tilastot kertovat Ranskan ja Saksan kuluttajahintojen kehityksestä ja antavat vähäisiä viitteitä Euroopan Keskuspankin mahdollisista toimista pankin johtokunnan palatessa lomiltaan ensi viikolla. Koronalennusten todennäköisyys on viime viikkoina jälleen laskenut Yhdysvaltojen toiveikkuuden virotessa. Deutsche Bankin tutkimusosasto esitti tänä aamuna mielenkiintoisen kysymyksen: mikäli korkotason lasku on ohitse ja varsinkin pidemmät korot kääntyneet takaisin noususuuntaan, mitä tapahtuu talouden orastavalle kasvulle? Amerikkalaisyritysten muutenkin heikkoja investointeja eivät korkeammat korot ainakaan nopeuta. Toisaalta korkojen nousu vähentää kotitalouksien käytettävissä olevia tuloja hilliten niiden kulutusintoa samalla kun asuntomarkkinoiden nousu jäähtyy. DB arvioi korkotason nousun jäähdyttävän Yhdysvaltojen talouden toipumisvauhtia entisestään.

Ensi viikon tilastot kertovat Yhdysvaltojen tilasta mm. kestokulutustarvikkeiden tilauskannan, joka kertoo yritysten laitetilausten ja investointien kehityksestä. Kuluttajien luottamuksen ennakoidaan heikentyneen elokuussa jonkin verran ja tarkistettujen kokonaistuotantolukujen mahdollisesti osoittavan talouden kasvaneen hieman ennakkotietoja kovempaa vauhtia. Kaikki tilastot ovat kuitenkin huomattavan alttiita aikaisempien tietojen tarkistuksille, joten tilastomielessä epävarmuus talouden suunnasta jatkuu ja pahenee ensi viikolla.

Tuoreimmat osastosta