200204006 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kulujen karsinta käänsi tulokset loivaan nousuun keväällä

Vuoden alkupuolisko toi pörssiyhtiöille tulostakymeneksen vähemmän kuin viime vuonna

20.8.2002 20:09

Taantuman kolhimien suomalaisten pörssiyritysten toteuttamat saneeraukset ja muut tehostuskuurit käänsivät yritysten yhteenlasketun tuloksen keväällä loivaan nousuun. Kysynnän piristymisestä tai hintojen noususta pääsi nauttimaan aniharva yritys.

Taloussanomien analysoimat 73 teollisuuden, kaupan tai palvelualojen pörssiyhtiötä onnistuivat toisella vuosineljänneksellä tekemään tulosta ennen satunnaiseriä yhteensä 2,56 miljardia euroa. Se on yli 60 miljoonaa euroa enemmän kuin viime vuoden vastaavalla neljänneksellä ja 150 miljoonaa euroa enemmän kuin kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Taloussanomat on oikaisut tuloksista pois kertaluontoiset erät.

Huhti–kesäkuu oli puoleentoista vuoteen ensimmäinen vuosineljännes, joka tuotti yrityksille yhteensä isomman voiton kuin vuotta aiempi vertailujakso. Taantuman pohja osui viime vuoden toiseen ja kolmanteen neljänneksen, mutta niiden jälkeenkin markkinoiden piristyminen on ollut hidasta ja ailahtelevaa.

Loppuvuodellejää kiinniotettavaa

Kuvaa synkentää se, että kun yritysjoukosta putsaa pois Nokian luvut, jää loppujen yritysten yhteenlaskettu huhti–kesäkuun tulos vielä 80 miljoonaa euroa heikommaksi kuin viime vuonna. Tulokset eivät siis vielä kohentuneet laajalla yritysrintamalla.

Lisäksi koko vuoden alkupuoliskon tulos on Nokian kanssakin yhä selvästi kehnompi kuin viime vuonna. Loppuvuoden aikana on kurottavaa viime vuoden tasoon yli puoli miljardia euroa.

Optimistisimmat ovat veikanneet, että pörssiyhtiöiden vuositulos kasvaa tänä vuonna viime vuoteen verrattuna peräti viidenneksen. Se vaatisi kuluvalta ja seuraavalta vuosineljännekseltä yli puolet alkuvuotta parempia tuloksia, jotka ylittävät roimasti myös supervuoden 2000 syysneljännekset. Tuolloin Nokia ja metsäyhtiöt takoivat samaan aikaan kaikkien aikojen tuloksiaan, joten yhteenlasketun vuosituloksen viidenneksen parannus on tavoitteeksi lievästi sanoen haastava.

Voittajayritystenväki väheni

Eniten tulostaan parantanut Nokia on pienentänyt vuodessa henkilöstöään lähes 6 000 hengen verran. Nokian hankinnan ja valmistuksen kulut olivat yli kymmeneksen pienemmät kuin viime vuoden huhti–kesäkuussa, mikä mahdollisti tuloksen paranemisen liikevaihdon pienenemisestä huolimatta.

Nokian lisäksi väki on vähentynyt selvästi parantajalistan yhtiöistä esimerkiksi Sonerassa, Elcoteqissa ja Alma Mediassa. Keskon tehokuurikin on vaatinut kovaa sisäistä kamppailua yrityksessä. Tulosparantajien kärkijoukosta vain Outokumpu nauttii hyvästä tilanteesta tärkeimmän tuotteensa ruostumattoman teräksen markkinoilla.

Hajanaisiatoimialoja

Parantajalistan kummajainen on M-real, joka muista toimialansa yhtiöistä jyrkästi poiketen pystyi siis tekemään tulosta enemmän kuin vuosi sitten, joskin vähemmän kuin tammi–maaliskuussa. M-realin vuositason parannus perustuu kuitenkin vertailujakson surkeuteen. Parannuksen jälkeenkin M-realin tulos on selvästi toimialansa kehnoin.

M-realia kannattavampien suomalaisten paperitehtailijoiden tulosheikennykset viime vuoteen verrattuna juontuvat suoraan paperien laskeneista hinnoista ja heikentyneestä myynnistä.

Muiden toimialojen sisältä ei ole yhtä helppoa löytää yhteistä tuloskehityksen suuntaa. Tietoliikenneyhtiöt ilman Nokiaa ovat yhteenlasketulla liikevoittoprosentilla mitaten kannattaneet hieman paremmin kuin viime vuonna.

Viime vuotta ja alkuvuotta parempaan operatiiviseen kannattavuuteen ylsivät toisella vuosineljänneksellä keskimäärin myös kaupan, median ja elintarviketeollisuuden yritykset.

Outokummun raisu meno jaksoi nostaa koko metalliteollisuuden liikevoittoprosenttia toisella neljänneksellä ylöspäin alkuvuoden tasolta, vaikka toimialan jälkisykliset isot konepajat menettivät edelleen voittojaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?