200206381 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Telekriitikko Arto Karila uskoo uusien kamerapuhelimien läpimurtoon

Nokian uusien kännykkämallien menestyson tärkeää myös Suomen talouskasvulle

20.8.2002 20:09

Telealan kärkkäänä kriitikkona tunnettu Arto Karila uskoo uusien kamerapuhelimien valtaavan nopeasti kännykkämarkkinoita.

Teknillisen korkeakoulun tietotekniikan dosentti Karila on aiemmin epäillyt muun muassa wap- ja umts-hankkeiden järkevyyttä. Nyt hän arvioi, että tänä vuonna esitellyissä kännykkämalleissa yhdistyy sellaisia ominaisuuksia, jotka saavat kuluttajat vaihtamaan kännykkänsä uusiin. Tällainen ostohoukutus on kuvan ottamisen ja lähettämisen lisäksi esimerkiksi sähköpostiyhteyden saaminen samaan kännykkään.

Maailman suurimman kännykkävalmistajan Nokian tänä kesänä markkinoille tuomassa 7650-mallissa on digitaalikamera, jolla otetun kuvan voi lähettää joko toiseen kännykkään multimedia- eli kuvaviestinä tai sähköpostina vastaanottajan sähköpostiosoitteeseen. Myös muut valmistajat tuovat parhaillaan markkinoille kamera- ja kuvapuhelimia.

Karila uskoo, että uudet kännykät alkavat vetää markkinoilla heti hyvin, mutta todelliseen massamyyntiin valmistajat pääsevät vasta, kun hinnat laskevat roimasti. Nokian 7650:tä myydään Suomessa yleisesti 795 eurolla, kun peruskännykän saa alle 150 eurolla.

– Monelle 250 euroa alkaa olla kipukynnys kännykästä. Nokia tuo nyt varmasti nopeasti uusia kamerakännykkämalleja markkinoille, jolloin ensimmäisten mallien hinnat alkavat laskea, arvioi Karila.

Kansantalous kaipaauusia menestystuotteita

Nokia itse on moneen otteeseen vakuutellut kamera- ja kuvapuhelinten käyvän hyvin kaupaksi jo tämän vuoden aikana. Tueksi on esitetty kokemuksia Japanin ja Korean kännykkämarkkinoilta ja yhtiön omia tutkimuksia.

Kesäkuussa Nokia totesi, että se toimittaa tänä vuonna markkinoille kymmenen värinäytöllistä puhelinmallia ja puolessa sen myymistä puhelimista on multimediaviestiomaisuudet.

Myös Suomen kansantaloudelle Nokian uusien mallien menekki on tärkeää, sillä talousennustajien odotuksissa Nokian kännykkämyynti on keskeinen kasvuveturi, kun talousnäkymät muutoin ovat epävarmat.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan Nokia-asiantuntija, tutkimuspäällikkö Jyrki Ali-Yrkkö arvioi, että uusia kehittyneitä Nokian matkapuhelinmalleja tehdään ainakin alkuvaiheessa Suomessa. Tämän pitäisi näkyä Suomen teollisuustuotanto- ja vientiluvuissa jo syksyllä.

– Käsittääkseni Nokian Salon tehtaan koneet pyörivät parhaillaan kovaa. Tuotettavat määrät perustuvat taatusti huolelliseen arvioon siitä, paljonko kännyköitä menee kaupaksi. Nokia ei varmasti tee kännyköitä varastoon, arvioi Ali-Yrkkö.

Kuvat voivatkin mennäsähköposteina

Sekä Karila että Ali-Yrkkö arvioivat, ettei kuvapuhelimista kumpua teleoperaattoreille samanlaista menestystä kuin valmistajille. Suomessa kuvaviestejä voi toistaiseksi lähettää vain Soneran verkossa. Radiolinja ja DNA avaavat palvelun alkusyksystä. Soneralla kuvaviestin lähettäminen maksaa 59 senttiä.

Karila uskoo, että kuluttajat lähettävät ottamiaan kännykkäkuvia ennemmin sähköposteina kuin kuvaviesteinä, jolloin operaattorit eivät pääse kuittaamaan kuvaviestimaksuja.

Ali-Yrkkö puolestaan arvioi, että vasta operaattoreiden kehittämät kuvaviestipohjaiset palvelut ratkaisevat, tuleeko multimediaviesteistä todellisia rahasampoja puhelunvälittäjille. Omien kuvien lähettäminen kavereille ei välttämättä vedä alkuinnostuksen jälkeen.

– Mielestäni erittäin mielenkiintoinen kehityssuunta on se, tuleeko kännykästä digitaalikameran kilpailija. Kun kännykkäkameran tarkkuus lisääntyy ja sillä voi ottaa normaalin valokuvan tasoisia kuvia, niin miksi ostaa erillistä digikameraa. On kuitenkin toinen kysymys, tuleeko tästäkään operaattoreille kultakaivosta. Kuvat voidaan siirtää suoraan tietokoneelle ilman kustannuksia, Ali-Yrkkö pohtii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?