2002010885 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kuka arvaa, mitääänestäjät ajattelevat?

Julkaistu: 19.8.2002 16:30

Kaksi vuotta jatkunut talouden laskusuhdanne, pörssikurssien roima pudotus, it-yritysten arvon haihtuminen, amerikkalaisissa yrityksissä paljastuneet kirjanpitovilpit, uusimman mobiiliteknologian viivästyminen umts-verkkojen rakentamattomuuden muodossa, digi-tv:n takkuilu ja Sonera-skandaali vaikuttavat tavalla taikka toisella suomalaisiin kuluttajiin ja äänestäjiin.

Merkitseekö pitkä laskukausi sitä, että äänestäjät kääntyvät uudelleen valtiojohtoisen tukipolitiikan kannattajiksi? Halutaanko eduskunnan ja hallituksen linjaavan yhteiskuntaa siten, että markkinaehtoisuutta ja yksilön vastuuta omasta toimeentulostaan vähennetään? Nousevatko suosioon entistä tukevammat sosiaalituet ja yhteiskunnan holhous samaan tapaan kuin ennen 1990-luvun alun lamaa? Äänestävätkö suomalaiset vasemmiston ja keskustan valtaan?

Missä vaiheessa suomalaiset alkavat uskoa uudelleen osakesijoituksiin? Lisääntyykö kansankapitalismi enää koskaan samalla vauhdilla kuin kymmenen viime vuoden kuluessa? Vai luottavatko sijoittajat enää vain rahastosäästämiseen, jolla he korvaavat pankkitalletuksensa?

Kuinka paljon kansalaisten usko teknologian voimaan vähenee sen takia, että uusi teknologia ja sen myötä uusi talous epäonnistuivat enemmän tai vähemmän täydellisesti? Kuinka vaikeaa on jatkossa markkinoida teknologisia muutoksia tuovia tuotteita, jotka edellyttävät suuria investointeja kotitalouksille? Uskovatko kuluttajat, että uusi teknologia todella lyö itsensä läpi massojen keskuudessa? Vai tehdäänkö kulutuspäätös vasta sitten, kun uusi teknologia ja tuote on "kaikkien muiden" käytössä?

Kehittyykö Sonera-skandaalista vedenjakaja, joka muuttaa suomalaisten suhtautumisen valtionyhtiöihin? Halutaanko poliitikot kokonaan pois veronmaksajien omistamien yritysten hallinnosta ja annetaanko valta virkavastuulla toimiville virkamiehille? Onko mahdollista, että äänestäjät haluavat yksityistää kaikki valtionyhtiöt?

Äänestäjien aivoituksia en tunne, mutta sijoittajien ja poliitikkojen mielipiteistä minulla on käsitys.

Sijoittajat ovat jatkossa entistäkin varovaisempia ja panevat rahansa vain tunnettuihin, vakavaraisiin ja vakiintuneilla markkinoilla toimiviin yrityksiin. Uusilla toimialoilla aloittelevien pienyritysten on hankittava pääomarahoituksensa muualta kuin piensijoittajien taskusta.

Piensijoittajat luottavat aikaisempaa enemmän rahastosijoittamiseen, joka toteutuu hitaan kuukausisäästämisen kautta.

Poliitikot ovat lievässä paniikissa edellä esittämieni kysymysten vuoksi. Porvaripuolueet pelkäävät "uusvasemmistolaisuuden vastaiskua", joka tekisi tyhjäksi kymmenen viime vuoden kuluessa toteutetut yhteiskunnalliset uudistukset. Vasemmistopuolueissa elätellään toivetta, että äänestäjät rankaisisivat ennen kaikkea kokoomusta "kaikesta pahasta", jonka vasemmiston ja keskustan punamultahallitus "muuttaisi parhain päin". Ensi maaliskuun eduskuntavaalien jälkeen tiedämme, mitä suomalaiset nyt ajattelevat.

Nimimerkki on markkinatietolähde.

Tuoreimmat osastosta