200206119 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

S-ryhmältä päätös vuoden loppuun mennessä

19.8.2002 19:42

SOK:n pääjohtajan Kari Neilimon mukaan S-ryhmä selvittää vuoden loppuun mennessä, kenen kanssa se liittoutuu tai tiivistää hankintayhteistyötään. Lopullisia päätöksiä ryhmä tuskin kuitenkaan ehtii tehdä tänä vuonna.

Yhden vaihtoehdon muodostaa pohjoismaisten osuuskauppojen yhteenliittymä Coop Norden. Neilimon mukaan S-ryhmä ja Coop Norden eivät toistaiseksi ole keskustelleet konkreettisesta tai omistuksellisesta yhteistyöstä.

– Kävin tutustumassa Varubodenin toimitusjohtaja Håkan Smedsin kanssa Coop Nordenin toimintaan kesäkuun alussa. Lisäksi kävimme aiemmin tutustumassa yhteen Coop Nordenin osapuoleen eli S-ryhmää vastaavaan yksikköön Tanskassa, mutta siinä on kaikki tähän mennessä, Neilimo sanoo.

Neilimon mukaan S-ryhmä pohtii vakavasti vaihtoehtoa, jossa sen joidenkin tuoteryhmien hankinta liitettäisiin osaksi Coop Nordenin hankintaa. Tällainen tuoteryhmä ovat esimerkiksi teolliset elintarvikkeet, jollaiset muodostavat merkittävän osan esimerkiksi saksalaisen päivittäistavaraketjun Lidlin valikoimista.

Siinäkään tapauksessa S-ryhmästä ei tulisi Coop Nordenin omistajaa.

– Hankintayhtiö Inexin puolelta löytyy todennäköinen kehitysura tähän. Inexiä yritetään kehittää voimakkaammaksi yhteisissä hankinnoissa. Meillä on jo pohjoismaisen hankintayhtiön NAF:n kanssa yhteistyötä Inexin kautta, Neilimo toteaa.

Neilimon mielestä S-ryhmän olisi luontevaa edetä Pohjoismaiden kautta Eurooppaan.

– Pohjoismaat ovat lopulta pitkässä juoksussa aika pieni allianssi. Meidän pitäisi päästä suurempiin alliansseihin, Neilimo sanoo.

Coop Norden eivielä toimi tehokkaasti

Hän muistuttaa, että Coop Norden muodostui tämän vuoden alussa. Sen toiminta ja organisaatio ovat vasta muotoutumassa.

– Coop Norden on toiminut kahdeksan kuukautta. Jokainen voi kuvitella, että kun kolmen maan osuuskaupat lyödään yhteen yhtiöön ja toimintaa ruvetaan hiomaan, niin siellä on aika paljon tekemistä ennen kuin voidaan sanoa, että organisaatio toimii tehokkaasti. Meidän täytyy mennä mukaan semmoiseen organisaatioon, joka on jo ihan toimiva, Neilimo toteaa.

Keväällä kerrottiin S-ryhmän olevan kiinnostunut ostamaan Tradeka, jonka yrityssaneeraus päättyy ensi vuoden lopussa.

– S-ryhmän ja Tradekan yhteistyötä on hyvä syventää ja laajentaa Inexin kautta nykyisessä tilanteessa, Neilimo sanoo.

Tradekan toimitusjohtaja Antti Remes on todennut, että yhtiö ei aio irrottautua saneerausohjelmasta etuajassa, vaikka onkin täyttänyt ohjelman edellyttämät käyttökate-, kassavirta ja investointivaatimukset.

Tradeka haluaa viedä yrityssaneerauksen loppuun sovitussa aikataulussa muun muassa siksi, että se haluaa odottaa Helsingin käräjäoikeuden mielipiteen sinne jätetystä kanteesta. Siinä velkojat vaativat Tradekalta lisäsuoritusta, koska saneerausohjelma on mennyt huomattavasti odotettua paremmin.

Myös omasta saneerauksestaan irrottautunut Elanto etsii kumppania. Sen toimitusjohtajan Arto Ihto on maininnut luontevimmaksi keinoksi Inexin vahvistamisen. S-ryhmä, Tradeka ja Elanto voisivat tiivistää yhteistyötään siinä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?