200208493 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

AY-liikkeellä tukku vaatimuksiatyöelämän kehittämiseksi

Tupo ei synny pelkillä palkankorotuksilla ja veronalennuksilla

19.8.2002 19:15

Palkansaajien keskusjärjestöissä viimeistellään parhaillaan palkankorotusvaatimusten ohella tupo-pöytään tuotavia työelämän laadulliseen parantamiseen tähtääviä vaatimuksia. Kaikissa palkansaajajärjestöissä pidetään selvänä, että ilman jonkinlaisia laadullisia parannuksia tupo ei synny.

– Työelämän kysymykset ovat isoja asioita, niissä on pakko edetä, Akavan neuvottelupäällikkö Markku Lemmetty sanoo.

STTK:n yksikönjohtaja Leila Kostiainen sanoo, että pelkistetty korotussopimus ei ole palkansaajajärjestöjen tavoite. Myös SAK:n kehittämispäällikkö Eija Hietanen korostaa, että ilman työelämän kehittämistä koskevissa asioissa etenemistä tupo ei ole mahdollinen.

Ei ilmankustannuksia

Vaikka työelämän laadullisessa kehittämisessä ei puhuta määrällisesti mitattavista euroista ja senteistä, yleensä vaatimuksilla on hintalappu. Joskus maksajana on työnantaja, joskus taas valtio tai kunnat eli viime kädessä palkansaajat itse.

Monet palkansaajajärjestöjen toiveet täyttyisivät pelkästään sillä, että jo olevaa lainsäädäntöä ryhdyttäisiin noudattamaan. Tällaisia ovat muun muassa määräaikaisia työsuhteita koskevat kysymykset.

Kostiainen sanoo, että monet STTK:n tavoitteista kuulostavat rajummilta kuin ne ovat. Esimerkiksi kymmenen vuosittaista ammattikoulutuspäivää voidaan hänen mukaansa hoitaa muutenkin kuin lähettämällä työntekijöitä kalliille kursseille työpaikan ulkopuolelle.

Palkallisen äitiys- ja isyysvapaan osalta STTK:lla ei ainakaan vielä ole vaatimuksia sen kestosta. Tällä hetkellä palkallinen vapaa on käytössä lähinnä julkisen sektorin työpaikoissa ja vain äideille.

SAK:n Hietasen mukaan työnantajille työelämän uudistuksista ei ole pelkästään kustannuksia. Hyötyjen mittaaminen vain on vaikeaa.

– Motivoitunut ja koulutettu henkilöstö hyödyttää myös työnantajaa ja parantaa tuottavuutta, Hietanen muistuttaa.

Hallitusneuvottelutmyös tähtäimessä

Palkansaajajärjestöjen vaatimuslistoja sorvataan paitsi tupoa, myös ensi keväänä olevia hallitusneuvotteluja varten. Kyse on niin sanotusta kolmikantavalmistelusta ja monet kysymyksistä vaativatkin hallitukselta vihreää valoa.

Tällainen asia on esimerkiksi STTK:n esitys 1–2 -luokkalaisten iltapäivähoidosta. Se maksaisi arviolta vajaat sata miljoonaa euroa vuodessa. Kostiaisen mukaan tupossa voitaisiin sopia siitä, että asiaa lähdetään kehittämään palkansaajajärjestöjen, työnantajien ja hallituksen kanssa. Ratkaisut voitaisiin siirtää myöhemmäksi.

Oheiseen taulukkoon on kerätty muutamia keskeisiä palkansaajien keskusjärjestöjen tavoitteita mahdollisesti syksyllä käytäviin tupo-neuvotteluihin. Niiden lisäksi keskusjärjestöillä on lukuisia muita tavoitteita. Nämä liittyvät muun muassa luottamushenkilöstön aseman parantamiseen ja paikalliseen neuvottelutoiminnan kehittämiseen.

Palkansaajajärjestöjen johtajat ja työnantajan edustajat tapaavat tänään pääministeri Paavo Lipposen (sd.). Tapaamisessa tunnustellaan edellytyksiä sille, käynnistetäänkö tupo-neuvotteluja, millä aikataululla ne voisivat edetä ja miten hallitus voi osaltaan vaikuttaa tulosopimuksen syntyyn.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?