200203737 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yritystulokset nostivat Nasdaqia, Yhdysvaltojen tilastot yhä heikompia

19.8.2002 9:36

Yhdysvalloissa perjantaina julkistetut taloustilastot vahvistivat kuvaa talouden heikkenemisestä. Eräiden elektroniikkayritysten tuloksista löytyi kuitenkin positiivisia uutista, ja osakemarkkinoiden kehitys oli ristiriitaista. Obligaatiomarkkinat heikkenivät, kun valtion budjettialijäämän arvioitiin ylittävän odotuksia ja epävarmuus lisääntyi.

Perjantain tilastot osoittivat yhdysvaltojen koitalouksien ansiotason laskeneen heinäkuussa entistä enemmän ja asuntorakentamisen aloitusten hidastuneen ennakoitua enemmän ja tehtyjen työtuntien määrän laskeneen. Michiganin yliopiston kuluttajaluottamusmittari laski elokuussa vastoin odotuksia. Kuluttajahinnat nousivat odotettua vauhtia kesäkuusta heinäkuuhun, mutta vuosinousu kiihtyi 1,1 prosentista 1,5 prosenttiin. Samaan aikaan ennusteita yritysten tulosparannuksesta alennetaan ja S&P 500-indeksin yritysten tuloksen arvioidaan kohenevan keskimäärin enää 11,5 prosenttia kuluvalla vuosineljänneksellä, kun kaksi viikkoa sitten ennuste oli 12,5 ja kuusi viikkoa sitten 17.1 prosentissa. Ensi vuosineljänneksen tulosparannusten ennuste on painunut 23,2 prosenttiin heinäkuun aluin 28,5 prosentista.

Kuluttajien heikkenevä luottamus ja työttömiksi ilmoittautuneiden määrän jatkuva ennakoitua nopeampi kasvu heikentävät erityisesti kulutustavaramarkkinoiden odotuksia. Teollisuuden laitetoimittajien odotukset puolestaan pysyvät synkeinä tuotannon kasvun hiipuessa ja kapasiteetin käytön pysyessä kituliaana. Tänään julkistettavan ennakoivan suhdanneindikaattorin odotetaan laskeneen heinäkuussa ja keskiviikkona julkistettavan liitovaltion budjettivajeen uskotaan osoittautuvan ennustettua suuremmaksi. Koko syyskuussa päättyvän tilikauden vajeen uskotaan jo kohoavan 175 miljardiin 169 miljardin dollarin sijasta.

Osakemarkkinoilla Dow Jones ja S&P 500 laskivat perjantaina 0,5 ja 0,2 prosenttia. Nasdaq vahvistui reilun prosentin elektroniikka-alan tulosilmoitusten kantamana. Texas Instruments kertoi, että sen tila ei heikkene enää ja Dell saavutti ennusteiden mukaisen osavuosituloksen.

Aasiassa Nikkei on sukeltanut 2,5 ja Topix kaksi prosenttia Yhdysvaltojen heikkenevien näkymien painaessa vientiyrityksiä. Japanilaiset tietokonevalmistajat ovat ilmoittaneet hintojen alennuksista heikkenevän kysynnän vuoksi eivätkä elektroniikankomponentit käy kaupaksi. Hang Seng ja Kospi ovat jotakuinkin entisellään.

Obligaatiomarkkinoilla Yhdysvaltojen viitelainojen tuotot nousivat perjantaina, kaksi vuotta 2,15 prosentista 2,2 prosenttiin ja 10 vuotta 4,15 prosentista 4,3 prosenttiin. Tuottoja nostivat sekä inflaation kiihtyminen ja Nasdaqin nousu että huoli budjettivajeen kohoamisesta.

Valuuttamarkkinoilla euro jatkaa 98,5 sentin tuntumassa ja dollari 117 ja 118 jenin välillä.

Viikon keskeisimmät tilastot ovat Yhdysvaltojen ennakoiva suhdanneindikaattori, jonka ennakoidaan laskeneen heinäkuussa puoli prosenttia kesäkuusta. Kesäkuussa se oli toukokuun tasolla. Ennakoidun suuruinen lasku pudottaisi indikaattorin huhtikuun tasolle, mikäli kesäkuuta ei tarkisteta alaspäin. Euroalueella julkistetaan Saksan kokonaistuotanto vuoden toiselta neljännekseltä torstaina, Tuotannon arvioidaan kasvaneen 0,2 prosenttia ja yltäneen edellisvuotisen tasolle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?