200201170 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ulkomaiset valmistajatovat pääsemässä pullopanttijärjestelmään

Julkaistu: 16.8.2002 17:23

Nykyinen järjestelmä estääuusien yrittäjien alalle pääsyn ja kilpailun

Pullonkierrätysjärjestelmää ollaan muuttamassa niin, että myös ulkomaiset valmistajat pääsevät Suomessa pullopanttijärjestelmän piiriin.

Hallitusneuvos Irmeli Virtaranta valtiovarainministeriöstä arvioi, että pakkausjärjestelmiin liittyvää ympäristö- ja verolainsäädäntöä joudutaan tarkistamaan valmisteverotustyöryhmän raportin takia. Virtarannan johtama, vuosi sitten perustettu VM:n työryhmä saa raporttinsa valmiiksi lokakuussa.

Virtarannan mukaan pullojen kierrätysjärjestelmien pitäisi olla avoimia kaikille.

– Helpoin tapa ratkaista asia olisi, että kaikilla tuojillakin olisi mahdollisuus liittyä johonkin kierrätysjärjestelmään. Järjestelmät tuottavat menoja ylläpitäjilleen, joten kustannukset pitää jakaa osallistujien kesken.

Hän muistuttaa, että valtio ei välttämättä kannata erityistä säätelyä asiassa, sillä teollisuuden pitäisi pystyä päättämään asiasta keskenään.

– Vaikkapa muovipullojen kierrätysjärjestelmän aikaansaaminen on teollisuuden ja kaupan oma intressi.

Euroopan komissio moitti pari viikkoa sitten Suomea jo toisen kerran tänä vuonna siitä, että maamme ei ole toteuttanut pakkauksia ja pakkausjätteitä koskevaa direktiiviä riittävän hyvin.

Virtaranta ei vielä osaa arvioida syys–lokakuun vaihteessa annettavaa ja ulkoministeriön johdolla valmisteltavaa vastausta. Hän kuitenkin pitää tilannetta varsin samanlaisena kuin tammikuisen huomautuksen kohdalla. Siihen valtioneuvosto vastasi, että pakkausjärjestelmien puutteet korjataan jatkossa.

”Nykyjärjestelmäestää kilpailun”

Kilpailuviraston ylijohtaja Matti Purasjoki toteaa, että virasto pitää Suomen nykyistä pullonkierrätysjärjestelmää alalle pääsyn ja siten myös kilpailun esteenä.

– Meille sopii oikein hyvin, että komissiokin on kiinnittänyt huomiota pakkausjärjestelmään. Järjestelmän pitäisi olla syrjimätön. Palautusjärjestelmää nyt hallinnoivien suurpanimoiden intressissä saattaa olla pitää järjestelmä suljettuna tai sen sisäänpääsyhintaa niin korkeana, ettei siihen kannata lähteä, hän arvioi.

Kilpailuvirasto sai Purasjoen mukaan selvityspyynnön ruotsalaiselta Kopparbergiltä viime vuonna. Dagens Industri kertoi torstaina siitä, että Kopparberg uskoo kaksinkertaistavansa vientinsä Suomeen, jos se pääsee täkäläiseen pullonpalautussysteemiin.

Kilpailuvirasto haluaaavoimen järjestelmän

Tutkimuspäällikkö Juhani Pennanen Kilpailuvirastosta toteaa, että virasto käsittelee EU:n komission moitelausuntoa kilpailurajoitustapauksena. Hänen mukaansa kilpailulainsäädäntö ei voi määrätä minkäänlaisen kierrätysjärjestelmän perustamista. Virtarannan tavoin hän toteaa, että asiassa tarvitaan yritysten tahtoa.

Pennasen mukaan Kilpailuvirasto on pitänyt ja haluaa pitää huolta siitä, että uudelleen täytettävien pullojen järjestelmät ovat avoimia ja niihin pääsevät mukaan muutkin kuin vain pari kotimaista panimoa.

Hän toteaa, että uudelleen täytettävien pullojen systeemit eivät sovi tuontituotteille tai sitten tuotteet pitäisi pullottaa Suomessa.

– Myös kertakäyttöpulloja varten tarvitaankin sellainen päivittäistavarakaupassakin toimiva systeemi, joka voisi saada verohuojennuksen. Sekä viranomaisilla että panimoteollisuudella näyttää nyt olevan halua poistaa esteet, ollaanhan valtakunnallista ja pantillista kertakäyttömuovipullojen kierrätysjärjestelmää ideoimassa, Pennanen arvioi.

Ylitarkastaja Juha Koponen ympäristöministeriöstä puolestaan epäilee, että lainsäädäntöä tuskin saadaan jatkossakaan sellaiseksi, että ulkomainen valmistaja voisi mennä kertakäyttöisillä muovipulloillaan mukaan kierrätyspullojärjestelmään.

– Kierrätyssysteemeissä pyöritetään niitä pakkauksia, jotka järjestelmä katsoo tarpeellisiksi. Pääsy olemassaolevien pakkausten käyttöön pitää taata ulkomaisellekin valmistajalle. Uudelleentäytettävät pullot ovat kuitenkin tietyn tahon omistamia, mikä saattaa aiheuttaa ongelmia.

Tuoreimmat osastosta