200203598 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Soneran talousjohtaja puolustaa Saksanumts-luvan alaskirjauksen ajankohtaa

Julkaistu: 16.8.2002 19:41

Kim Ignatius: Sonera on ollut varovainen ja reagoinut ensimmäisenä muutokseen

Soneran talous- ja rahoitusjohtaja Kim Ignatius puolustaa tiukasti yhtiön Saksan umts-luvan alaskirjaamisen aikataulua. Ignatiuksen mukaan kirjausta myöhästyneeksi sanovat sotkevat lupien markkina- ja kirjanpidollisen arvon sekä vähättelevät yhtiön arvontestauskäytäntöjä.

Sonera kirjasi tammi–kesäkuun tilinpäätöksessään 4,3 miljardin euron Saksan ja Italian umts-sijoituksensa arvottomiksi. Alaskirjausta kyseltiin julkisuudessa jo pitkään. Umts-investointien ei uskottu koskaan tuovan tuloja Soneralle, joten kirjanpitolaki näytti edellyttävän alaskirjausta.

Viimeksi liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasi (kok.) totesi tiistaisessa tiedotustilaisuudessaan, että ”jokainen on tiennyt jo puolentoista vuoden ajan, että Saksan toimiluvalla ei ole merkittävää taloudellista arvoa”.

Emeritustilintarkastaja Antti Helenius on hänkin arvostellut umts-investoinnin tilinpäätöskäsittelyä. Hänestä alaskirjaus tuli ”yht’äkkiä ja vihdoin viimein”.

– Se että puolitoista vuotta tiedettiin, on hyvin outo lausunto ja voimakasta kritiikkiä Soneran tilinpäätöksen oikeellisuutta kohtaan. Sonera on tilinpäätöksellään ottanut sen kannan, että umts-lupien arvottomuus tiedettiin vasta alaskirjattaessa, laskentatoimen professori Jarmo Leppiniemi hämmästelee.

Kirjanpidossa eiole päivän hinta

Soneran talous- ja rahoitusjohtaja Ignatius ei hätkähdä kritiikkiä. Hän on vastannut siihen siitä lähtien, kun investointipankit arvioivat umts-luvat arvottomiksi. Ignatiuksen mukaan markkina-arvoja ei kuitenkaan saa sotkea kirjanpidolliseen arvonmääritykseen.

– Investointipankki perustaa arvionsa siihen, mitä joku on huomenna valmis maksamaan niistä luvista. Kirjanpitoarvon taas täytyy perustua yhtiön vallitsevaan liiketoimintasuunnitelmaan, joka kestää konservatiivisen tarkastelun ja perustuu mahdollisimman tarkkoihin oletuksiin tulevien kassavirtojen nykyarvosta, Ignatius vertaa.

– Jos nimellisarvoiset kassavirrat tukevat tasearvoja, alaskirjauksia ei saa tehdä. Ei se ole mikään mielipideasia. Kirjanpitolainsäädännön mukaisia arvotestauksia tehdään jatkuvasti.

Umts-luvan ”päivän hinnan” ja kirjanpitoarvon ero ei tarkoita sitä, että liiketoimintasuunnitelma olisi tai voisi olla tuulesta temmattu. Saksan tapauksessa se oli niin realistinen kuin 20 vuoden lisenssin pohjalta laadittu kymmenen vuoden suunnitelma voi olla.

– Siinä on melkoinen määrä oletusarvoja liiketoiminnan tuottojen, markkinaosuuksien, kustannusten ja niin edelleen kehittymisestä. Olemme käyttäneet myös konsultteja arvioimaan suunnitelmiamme ja testanneet satoja liiketoimintayhdistelmiä, kertoo talousjohtaja Ignatius.

Kuusi kuukauttamarkkinoilla opetti

Saksan investoinnin arvonmäärittely nojasi kesään asti Soneran ja yhteisyritys Group 3G:n hallitusten viime marraskuussa vahvistamaan liiketoimintasuunnitelmaan.

Sen perusteella Sonera päätyi vuoden 2001 tilinpäätöksessään, huhtikuisessa osavuosikatsauksessaan ja Yhdysvaltain arvopaperiviranomaisille annetussa F-20 raportissa toteamaan, että Group 3G:stä tehdyt kassavirta- ja jäännösarvolaskelmat eivät anna aihetta alaskirjauksille.

Ignatiuksen mukaan kevään mittaan tapahtui kolme merkittävää asiaa, jotka muuttivat Soneran käsityksen Saksan umts-investointien tuotto-odotuksista: Group 3G:n operaattori Quam sai tulikasteensa markkinoilla, Sonera päätettiin fuusioida Teliaan ja Saksan päävastuullinen kumppani Telefonica muutti strategiaansa.

– Heinäkuuhun tultaessa meillä oli puolen vuoden kokemus markkinoilla olosta: mitä tuottoja per asiakas saadaan, minkätyyppistä asiakaskantaa, mitä markkinakyselyt kertovat brändin tunnettuudesta ja laadusta, mitkä kustannukset ovat E-Plussan verkon päällä toimimisesta, mitkä ovat markkinointikustannukset, Ignatius luettelee liiketoimintasuunnitelman muuttujia.

Sonera ja Telefonicaainoat alaskirjaajat

Toiseen osavuosikatsaukseen mennessä Sonera tuli siihen tulokseen, että kassavirta-arviot eivät enää tue tasearvoja. Telefonica tuli omissa – erikseen tehdyissä, huomauttaa Ignatius – laskelmissaan samaan tulokseen.

– Pikemmin meitä voisi kritisoida siitä, että olisi pitänyt olla ainakin vuosi pari markkinoilla voidakseen tehdä aidon testin, Ignatius sanoo sarkastisesti ja vakuuttaa varovaisuus-periaatteen olleen muutenkin kunniassa:

– Operaattoreista vain Sonera ja Telefonica ovat alaskirjanneet umts-lupia. Me olemme olleet konservatiivisia ja ensimmäisinä toteamassa muuttuneen tilanteen ja reagoimassa siihen.

Sonera lopetti yhteisyrityksen rahoittamisen vuosi sitten julkistaessaan uuden strategiansa ja järjestäessään osakeannin. Telefonica ilmoitti Quamin toiminnan lopettamisesta heinäkuussa päivää ennen Soneran osavuosikatsausta.

– Se on pakko ottaa huomioon, jos liiketoimintavastuullinen osapuoli sanoo, ettei ole enää varma, haluaako se rahoittaa bisnestä. Me ei finanssisijoittajana voitu enää vaikuttaa Quamin suunnitelmiin.

Tuoreimmat osastosta