200204705 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suosimmeko suomalaista?

16.8.2002 16:22

Suomi ei ole halpalentoyhtiöille helppo maa. Viimeksi keväällä hollantilainen Buzz lopetti liikennöintinsä Suomeen. Nyt ruotsalainen Goodjet aikoo paikata Buzzin aukon. Suomi ei ole halpalentoyhtiöiden kannalta ollut kovinkaan houkutteleva kohde maa maantieteellisistä syistä: Suomi on kaukana Euroopan keskuksista.

Näin on ainakin kerrottu. Halpalentoyhtiöt ovat löytäneet itse muitakin syitä. Suomen lentokenttämaksut ovat halpayhtiöiden kannalta korkeita ja suosivat valtion omistamaa Finnairia. Syytökset eivät ole uusia, mutta ne on syytä selvittää. Yhden lentoyhtiön suosiminen korkeilla maksuilla on kuitenkin vaikeaa, koska Finnair on oma yhtiönsä, joka ei hyödy ilmailulaitoksen saamista maksuista.

Halpalentoyhtiöiden logiikan mukaan korkeat kenttämaksut pitävät halpayhtiöt pois Suomesta, ja näin ollen kilpailu Suomen liikenteessä on vajavaista. Kilpailun puuttuminen antaa kansallisille yhtiölle mahdollisuuden pitää lippujen hinnat korkealla. Toisaalta halpayhtiöt voivat olla korkeidenkin kenttämaksujen oloissa ainakin paikallista yhtiötä halvempia, jos niiden toiminta on tehokkaampaa. Tämä ei kuitenkaan innosta halpayhtiöitä. Joka tapauksessa asia on syytä selvittää niin kiistattomasti, että kenellekään ei jää asiassa epäilyksen häivääkään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?