Selvitykset laajenivat ministeriössä ja Sonerassa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Oikeuskansleri kuulee Soneran "likaista tusinaa?

Julkaistu: 14.8.2002 15:17

Oikeuskanslerinvirasto laajentaa Sonera Oyj:n umts-lupapäätöksiä koskevia tutkimuksiaan. Nyt oikeuskansleri haluaa vapaaehtoisesti kuulla kaikkiaan 12 entistä ja nykyistä Sonera Oyj:n henkilöä. ?Tiedättekö mitään umts-päätöksistä?? ?kysely lähti muun muassa jutun keskeisenä hahmona pidetylle Sonera Oyj:n entiselle toimitusjohtajalle Kaj-Erik Relanderille sekä koko yhtiön edelliselle hallitukselle.

Myös yhtiön hallituksen nykyinen puheenjohtaja Tapio Hintikka sai tänään postia oikeuskanslerinvirastosta. Kirje on sävyltään varovaisempi kuin virkamiehille postitettu. Myös Soneran lakkautetun hallintoneuvoston puheenjohtaja Pauli Saapunki ja varapuheenjohtaja Pirjo-Riitta Antvuori ovat saaneet tänään umts-asiaa koskevan kyselyn.

Virastosta kysely postitettiin jo 12. päivä ministeriöön hallitusneuvos Pekka Hurtolalle sekä neuvotteleville virkamiehille Leena Kostianderille ja Esko Pyykköselle.

Tämä kyselykirje, joka aikaisemmin meni viidelle virkamiehelle ja 25 ministerille, on sävyltään vapaaehtoista tiukempi. Sen jakelun piirissä on kaikkiaan 33 henkilöä. Kun tähän liitetään 12 vapaaehtoista vastaajaa, kokonaisluvuksi saadaan 45 selvityspyyntöä, joiden vastausaika päättyy 9. syyskuuta.

"Kyseessä yleinen etu"

Oikeuskanslerinviraston tiedottaja Pia Sive korostaa, että on poikkeuksellista oikeuskansleri haluaa kuulla pörssiyhtiön hallintoa, jonne hänen valtansa ei ylety.

Kaikkiaan 12 Sonera Oyj:n entiselle ja nykyiselle toimielinten jäsenille varattu vapaaehtoinen kuuleminen korostaa, että kyse on vain valtioneuvoston (hallituksen) roolista umts-päätöksissä: "yleisen edun kannalta, että asia saataisiin selvitettyä".

Osastopäällikkö, esittelijäneuvos Harri Liusvaara pitää umts-selvitystä "isona juttuna". Ohjeet umts-selvityksen laajentamiseen Liusvaara sai oikeuskansleri Paavo Nikulalta. Nikula lomailee vielä tämän viikon.

Tuoreimmat osastosta