200203098 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Brasilia nosti amerikkalaispankkeja, kirjausepäselvyydet lisääntyvät

9.8.2002 9:46

Yhdysvaltojen osakemarkkinat ottivat ilolla vastaan IMF:n 30 miljardin dollarin rahoituspaketin Brasilialle, Brasiliaa rahoittaneiden pankkien kuten Citigroupin vetäessä nousua. Mieliala osakemarkkinoilla oli muutenkin positiivinen ja sijoittajat aloittelivat varovaista laajamittaista paluuta osakemarkkinoille. Positiivisuutta tosin heikensi uuden, 3,3 miljardin kirjausepäselvyyden paljastuminen jo selvitystilaan ajautuneessa Worldcomissa. Suuren paikallispuhelunvälittäjä Questin ilmoitus vuoden 2002 myyntiennusteen alenemisesta miljardilla dollarilla heikensi osaltaan teknologiaosakkeiden houkutusta mikä näkyi Nasdaq-indeksin liikkeessä.

Brasilian saaman apupaketin toivotaan estävän maan talouden täydellisen romahtamisen mutta poliittinen epävarmuus maan tulevasta kehityksestä jatkuu. Vasemmiston presidenttiehdokkaan populistinen linja puree äänestäjiin, ja makuhäiriön todennäköisyys kasvaa vaalien lähestyessä. Suurimmat amerikkalaiset pankit ovat lopettaneet lisälainojen ja kaupan rahoituksen myöntämisen brasilialaisille yrityksille riskiensä vähentämiseksi.

Brasilian ja Lähi-Idän ongelmien lisäksi tilanteen sekavuutta pahensivat Yhdysvaltojen työällisyystilastot. Työttömiä ilmoittautui viime viikolla edellistä vähemmän, mutta edellisviikolla ennakoitua enemmän. Jatkuvasti työttömyyskorvausta nostavien määrä kohosi heinäkuussa 3,48 miljoonasta 3,53 miljoonaan kun ennakolta odotettiin päinvastaista liikettä, 3,50 miljoonasta 3,48 miljoonaan. Työmarkkinoiden tilanne Yhdysvalloissa siis jatkaa heikentymistään.

Osakemarkkinoilla Yhdysvaltojen indeksit sahailivat prosentin nousun ja laskun välillä piristyen kaupankäynnin lopuksi noin kolmen prosentin nousuun. Dow Jones nousi tasan kolme, S&P 500 ylsi 3,3 ja Nasdaq jäi 2,8 prosenttiin. Aasiassa Nikkei on vahvistunut 2,3, Topix kaksi, Hang Seng 1,6 ja Kospi 1,3 prosenttia. Japanin markkinoita voimistaa jenin heikkeneminen Yhdysvaltojen koronlaskuodotusten vuoksi ja maan talouden jatkuva positiivinen kehitys: Japanin hallitus arvioi tilanteen olevan kohenemassa, mutta valmistautuu kiihdyttämään talouden kasvua veroja alentamalla.

Obligaatiomarkkinoilla USA:n viitelainojen tuotot ovat seuranneet osakemarkkinoiden sahailua ja päätyneet selvään nousuun. Kahden vuoden tuotto on noussut 1,95 prosentista 2,15 prosenttiin ja 10 vuoden 4,35 prosentista 4,42 prosenttiin. Eilen julkaistu tuottajahintatilasto, joka osoitti hintojen laskeneen vastoin odotuksia 0,2 prosenttia kesäkuusta heinäkuuhun voimisti koronlaskun todennäköisyyttä.

Valuuttamarkkinoilla dollari kävi 121 jenissä mutta palasi aamun mittaan 120,5 jeniin, puoli jeniä eilisiltaista ylemmäs. Euro on sahannut 97,5 ja 96,5 sentin välillä ja oli aamulla 97 sentin tuntumassa. Eilen julkaistut tiedot Saksan teollisuuden tilauskannan ennakoitua voimakkaammasta supistumisesta ja teollisuustuotannon vastaavasti ennakoitua voimakkaammasta kasvusta kesäkuussa pitävät yhteisvaluutan näkymiä sekavina: tuotannon voimistuminen on hyvä merkki, mutta tilauskannan hiipuminen saattaa voimistumisen jatkumisen epäilyksenalaiseksi.

Tämän päivän keskeisimmät tilastot ovat Italian kesäkuun teollisuustuotanto, jonka ennakoidaan supistuneen. Yhdysvalloissa julkistetaan tuottavuuden ja työvoimakustannusten kehitys vuoden toisella neljänneksellä. Tuottavuuden uskotaan kohonneen 0,6 prosenttia tammi-maaliskuun 8,4 prosentin nousun jälkeen ja työvoimakustannusten kohonneen 2,5 prosenttia tammi-maaliskuun 5,2 prosentin laskun jälkeen. Tuottavuuden nousu johtuu kuitenkin pääasiassa työvoiman vähennyksistä, se ei välttämättä merkitse talouden kasvavan vaan entistä harvempien tekijöiden tuottavan suunnilleen entisen määrän. Työvoimakustannukset puolestaan siirtyvät suoraan kuluttajahintainflaatioon.

Lomaperjantailla on omat vaikutuksensa kaupankäynnin määrään. Markkinoilla odotetaan pääasiallisesti Yhdysvaltojen Keskuspankin ensi tiistain linjauksia ja pidetään silmällä Yhdysvaltojen ja Irakin presidenttien kiistelyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?