200201314 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Venäjällä on huomattavia WTO:n vastustajia

8.8.2002 18:16

Venäjän ja Maailman kauppajärjestön WTO:n neuvottelut ovat tulossa loppusuoralle. Venäjän johto, presidentti Vladimir Putin etunenässä on ajamassa maata nopeasti WTO:n jäseneksi. Tähän Kremlillä on myös kaikki mahdollisuudet, sillä presidentti Putinin kannatuslukemat ovat yhä korkealla, noin 70 prosentissa, ja Venäjän parlamentti on tiukasti Kremlin talutusnuorassa. Myös suuri osa Venäjän bisneseliitistä, esimerkiksi Työnantajien liitto, tukee Venäjän WTO-jäsenyyttä.

WTO-jäsenyys ei kuitenkaan ole läpihuutojuttu Venäjällä. Venäjän liike-elämässä on erittäin vaikutusvaltaisia jäsenyyden vastustajia, jotka voivat vielä panna kapuloita rattaisiin.

Ehkä vaikutusvaltaisin näistä nopean WTO-jäsenyyden vastustajista on alumiiniparoni Oleg Deripaska.

Deripaska keräsi miljardiomaisuuden 90-luvulla haalimalla kokoon Venäjän alumiinitehtaita. Näitä niin sanottuja alumiinisotia on kuvattu verisimmiksi Venäjän lyhyessä liikehistoriassa. Alumiinikiistojen häviäjillä oli tapana päätyä hautausmaalle, vankilaan tai maanpakoon. Deripaska kuitenkin selvisi voittajana ja nyt hänen hallinnassaan on noin 70 prosenttia Venäjän alumiinituotannosta.

Viime vuosina Deripaskan Basovyi Element -yhtiö on pyrkinyt levittäytymään myös muille aloille, joita ovat esimerkiksi autoteollisuus, metsäteollisuus ja vakuutustoiminta. Deripaskan hallinnassa on Venäjän toiseksi suurin autonvalmistaja Gaz, joka valmistaa kuuluisia Volga-autoja. Alumiinikeisari pyrkii saamaan hallintaansa myös Venäjän parhaimmassa kunnossa olevan Argangelissa sijaitsevan sellu- ja paperiyrityksen Ilim Pulpin. Valtauksessa käytetään tuttuja konsteja osakkeiden takavarikoinnista hämärillä oikeuden päätöksillä aina mediamanipulointiin.

Deripaskan WTO:n vastustus on helppo ymmärtää. Venäläinen alumiini ei ole joutunut ulkomailla samanlaisten tuontirajoitusten kohteeksi kuin venäläinen teräs. Toisaalta Venäjän WTO-neuvottelukumppanit vaativat energian hinnan nostamista maailmanmarkkinahinnan tasolle. Tämä olisi myrkkyä paljon energiaa vaativalle alumiiniteollisuudelle.

WTO-jäsenyys on uhka myös Venäjän kilpailukyvyttömälle autoteollisuudelle. Deripaska onkin WTO-vastustuksensa lisäksi pyrkinyt käyttämään kaiken vaikutusvaltansa saadakseen Venäjän hallituksen nostamaan tuontitulleja ulkomaisille uusille ja käytetyille autoille. Tullien reilu nosto näyttikin todennäköiseltä vielä heinäkuussa, mutta Venäjän hallitus peruutti asian viime tingassa ainakin näiltä näkymin. Tällä viikolla Deripaska arvosteli ankarin sanoin julkisuuteen antamassaan lausumassa Venäjän WTO-valmisteluja johtavaa taloudellisen kehityksen ministeriä German Grefia.

Eräiden Venäjän raaka-ainemogulien WTO-jäsenyyden vastustus johtuu pitkälle siitä, että maassa on jälleen käynnissä uusi omaisuuden jako, jota osa venäläisistä suurliikemiehistä ei halua ulkomaalaisten häiritsevän.

Raaka-aineteollisuuden jälkeen venäläiset suurliikemiehet, oligarkit, ovat kääntäneet katseensa "uusiin" vielä kehittymättömiin liiketoiminta-alueisiin, jotka lupaavat jälleen hurjia voittoja. He ovat jo Deripaskan tyyliin alkaneet valuttaa raaka-aineista saamiaan jättimäisiä pääomia näille nopeasti kehittyvän kulutusyhteiskunnan vaatimille aloille. Tällaisia aloja ovat esimerkiksi elintarviketuotanto ja maatalous, vakuutus, vähittäiskauppa, uudet pankkipalvelut ja sähkön tuotanto.

Suunnitelmana on päästä hallitsevaan asemaan pilkkahinnalla myös näillä aloilla samalla tavalla kuin Venäjän raaka-aineteollisuus jaettiin 90-luvulla "hyvä veli" -periaatteella.

WTO-jäsenyys on selkeä uhka näille suunnitelmille. Se uhkaa avata Venäjän markkinat ulkomaalaiselle kilpailulle juuri samaan aikaan kun luottamus Venäjän talouteen on huomattavasti kasvamassa ulkomailla. Ulkomaiset investoijat saattavat kiinnostua Venäjän markkinoista.

Tämä merkitsee sitä, että ostettavien yritysten hinnat kohoaisivat, kilpailu kovenisi ja voitot pienenisivät. Venäläiset oligargit eivät pääsisikään tällä kertaa yksin kuorimaan kermaa markkinoilla. Tätä kannattaa vastustaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?