2002037 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Horjunta jatkuu, dollari pakitti

8.8.2002 9:45

Epävarmuus Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla jatkui yöllä. Keskeiset indeksit vaihtelivat kahden prosentin noususta prosentin laskuun kunnes kipusivat kaupankäynnin viimeisellä tunnilla jonkin verran plussalle. Ciscon ennakoitua parempi tulos veti kursseja ylös ja kaupankäynnin lopulla sijoittajat hankkivat suuryhtiöiden kuten General Electricin ja Microsoftin osakkeita niiden matalahkojen hintojen innostamina. Selkeä suunta oli kuitenkin yhä kateissa.

Loppuillasta julkistettu tilasto, jonka mukaan kulutusluottojen määrä kohosi kesäkuussa jonkin verran ennakoitua enemmän mutta kuitenkin selvästi vähemmän kuin toukokuussa, rohkaisi osakkeita omalta osaltaan. Huolestuttavampaa oli kymmenen vuoden lainahuutokaupan heikohkoksi jäänyt menestys. Yhdysvaltojen liittovaltio laski liikkeelle ennätykselliset 18 miljardia dollaria kymmenen vuoden joukkolainaa 4,39 prosentin tuotolla. Tehtyjen ostotarjousten määrä ylitti liikkeeseen lasketun määrän vain 29 prosentilla, kun normaalisti tarjouksia tehdään noin kaksi kertaa liikkeeseen laskettavan määrän arvosta. Tämä saattaa olla merkki liittovaltion kasvavan lainanoton vaikutuksesta: lainat menevät kaupaksi aiempaa hitaammin, mikä aiheuttaa korkotasoon nousupaineita.

Osakemarkkinoilla yhdysvaltojen indeksit päätyivät pari prosentia plussalle voimakkaan heilahtelun päätteeksi. Aasiassa suunta on ollut vaimeasti laskeva, Tokio ja Hong Kong ovat reilut puoli prosenttia miinuksella. Etelä-Korean Kospi sitä vastoin on vahvistunut vajaan prosentin Ciscon ja elektroniikka-alan odotusten vetämänä.

Obligaatiomarkkinoilla Yhdysvaltojen kahden vuoden tuotto kävi eilen 2,1 prosentin pinnassa, mutta painui 1,95 prosenttiin ja päätyi kahden prosentin tuntumaan koronlaskuodotusten ajamana. 10 vuoden tuotto nousi 4,3 prosentista 4,36 prosenttiin suuren uusemission nostamana.

Valuuttamarkkinoilla dollari on heikentynyt 121 jenistä 120 jeniin ja euro noussut 96,5 sentistä 97,5 senttiin. Jeniä vastaan euro on kivunnut 116,8 jenistä 117,2 jeniin.

Päivän tärkein tilasto kertoo lopullisen tiedon euroalueen kokonaistuotannon kehityksestä vuoden ensi neljänneksellä. Tuotannon arvioidaan kasvaneen 0,3 prosenttia sekä vuotta aikaisemmasta että edellisestä vuosineljänneksestä. Yhdysvalloista saadaan tuottajahintaindeksi ja viime viikon työttömiksi ilmoittautuneiden määrä, joista kumpikaan ei ole markkinoiden kannalta kovinkaan ratkaiseva. Huomio kiinnittyy huomenna julkaistaviin toisen vuosineljänneksen tuottavuus- ja työvoimakustannustilastoihin. Varsinkin tuottavuusluvut kertovat talouden kasvuodotuksista uutta tietoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?