200209762 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kontrabasisti musiikkijuhlien kirstunvartijana

Julkaistu: 7.8.2002 16:22

TYÖSSÄ

Turun musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Alarik Repo, 51, tunnustautuu musiikkimieheksi rokista barokkiin.

– Musiikkitapahtuman järjestämisessä mikään vuosi ei ole ollut samanlainen. Toiminnanjohtajana ei ainakaan sammaloidu, Repo selvittää.

Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Martti Rousi vastaa juhlien musiikillisesta sisällöstä ja ohjelmistosta. Revon kontolle jää muun muassa rahoituksen ja tilojen järjestäminen, vaikka hän Rousin kanssa osallistuu neuvonpitoihin esiintyjälistoista.

Juhlien budjetti on tänä vuonna noin 600 000 euroa, josta vajaa puolet tulee Turun kaupungilta ja loput lipputuloista ja yhteistyökumppaneilta sekä valtiolta.

– Yritysten ja yhteistyökumppanien kanssa toimiminen on haastavaa puuhaa. Ei ole olemassa kahta samanlaista kumppania, joten tavoitteena onkin räätälöidä erikseen kullekin sopivat suhteet, Repo tietää.

Hänen mukaansa tärkeintä yritysten kanssa toimiessa on löytää sellainen ajatus, josta molemmat osapuolet hyötyvät. Repo ei kuitenkaan usko ylenpalttiseen kanssakäymiseen, sillä ”liian paljon yhteistyökumppaneita johtaa vain paketin hajoamiseen”.

Taloudellista vuoristorataa Ruisrockin kanssa

Viime vuosi oli ensimmäinen itsenäinen vuosi Turun musiikkijuhlien historiassa. Aikaisemmin juhlat oli sidottu Turun musiikkijuhlasäätiön kautta Ruisrockiin, jonka taloudelliset tappiot heijastuivat näin myös musiikkijuhlien toimintaan. Revon mukaan Ruisrockin kanssa elo oli taloudellista vuoristorataa, ikinä ei voinut ennustaa miten rock-juhla menestyi.

Tapahtumat erotettiin kuitenkin toisistaan viime kesänä, ja Revon mukaan ensimmäinen vuosi itsenäisenä onnistuikin erinomaisesti.

Tulevaisuuden näkymät ovat muutenkin valoisat. Turun kaupunki on luvannut perusrahoituksen juhlille seuraavaksi kahdeksi vuodeksi, joten se antaa juhlien suunnittelulle Revon mukaan hieman enemmän ”pelivaraa”.

Pitkä ura musiikin parissa

Toiminnanjohtajalla on pitkä ja monimuotoinen ura musiikin parissa. Hän on opiskellut musiikkitiedettä Turun yliopistossa ja soittanut kontrabassoa Turun kaupunginorkesterissa, jossa hän on toiminut myös intendenttinä. Sitä kautta hän päätyi myös musiikkijuhlien palvelukseen 1980-luvun alussa.

Repo piipahti välissä Suomen sinfoniaorkesterien toiminnanjohtajana, kunnes vuonna 1993 siirtyi toiminnanjohtajaksi juhlille ja on viihtynyt nykyisessä työssään siitä lähtien.

Musiikkijuhlien toimistossa on talvisin kaksi työntekijä, mutta kesällä määrä tuplaantuu.

Tämän vuoden mielenkiintoisimpina esiintyjinä Repo pitää Håkan Hagegårdia pianistipartnerinaan Ralf Gothóni. Muita yleisön houkuttimia ovat varmasti Severi Pyysalo -sarja, Monica Groop ja Matti Salminen. Huomenna alkavilla juhlilla kuullaan 30 erilaista konserttia.

Lippujen ennakkomyynti on sujunut hyvin – Revon muistin mukaan sen puolesta vuosi on parhaimpia musiikkijuhlasäätiön historiassa.

Pääosa yleisöstä tulee Turun seudulta, mutta myös pääkaupungista ja Tampereelta sekä ulkomailta.

Muulle toiminnalle Revolle ei jää juurikaan aikaa, lukemisetkin keskittyvät oman alan kirjallisuuteen.

Lomat taiteellinen johtaja aikoo viettää juhlien jälkeen, vaikka uudet festivaalit painavat jo päälle.

Oman musiikkimaun ja juhlien tarjonnan Repo kiteyttää näin:

– Tapahtuman pitää olla sen verran hyvä, että itse tekee mieli mennä kaikkiin esityksiin. Ohjelmisto on niin monipuolinen täällä, että juhlien suhteen olen todella kaikkiruokainen, Repo vakuuttaa.

Tuoreimmat osastosta