200204469 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Latinalaisen Amerikan lasku jatkuu

6.8.2002 16:03

Latinalaisesta Amerikasta kantautuu edelleen huonoja uutisia. Taloudelliset olot heikkenevät lähes kaikkialla, sosiaalinen yhtenäisyys rakoilee ja poliittinen epävakaus kasvaa. Ei ihme, sillä useimmat alueen maat ovat olleet kaksikymmentä viime vuotta tuuliajolla. Omaisuutta on myyty ja valtionvelkoja paisutettu, mutta juuri mitään ei ole saavutettu. Nämä vuodet on heitetty hukkaan.

Kahdenkymmenen viime vuoden aikana Latinalaisen Amerikan bruttokansantuote henkeä kohden on kasvanut keskimäärin 0,35 prosenttia vuodessa. Tätä vauhtia talouden koon kaksinkertaistuminen kestää 200 vuotta. Esimerkiksi Aasiassa elintaso kaksinkertaistuu vuosikymmenessä.

Jos mikään ei muutu, Latinalainen Amerikka muistuttaa pian yhä enemmän Afrikkaa: heikkojen valtioiden kansoittamaa aluetta, jossa köyhyys ja laajat epäviralliset talousjärjestelmät rehottavat.

Yksityistämistä seurannut kultakuume auttoi Latinalaisessa Amerikassa hetkeksi tasapainottamaan valtion budjetteja ja vahvistamaan kulutusta. Samalla laiminlyötiin kuitenkin infrastruktuurin kehittäminen ja vientisektorin vahvistaminen. Vielä vahingollisempaa oli, että yksityistämistä pönkitettiin usein valtavilla ulkomaanlainoilla.

Surullisin esimerkki on Argentiina, jossa kotimaiset ostajat käyttivät loppuun saatavissa olevat luotot. Luottokelpoisuus on kuitenkin polttavan tärkeä kysymys kaikkialla Latinalaisessa Amerikassa.

Ongelmaa syventää poliitikkojen saamattomuus. Tavalliset ihmiset ovat lopen kyllästyneitä rakenteellisiin uudistuksiin, eikä kukaan täysjärkinen poliitikko halua enää sitoutua uuteen pitkän aikavälin muutosohjelmaan. Teknokraattiset hallitukset, jotka näkivät talouskasvun kaikkia kannattelevana nousuaaltona, ovat kadonneet.

Argentiinassa epäonniset presidentit seuraavat toisiaan. Instituutiot revitään maan tasalle, omistusoikeudet kyseenalaistetaan ja vaurautta pyritään jakamaan uudelleen entistäkin sattumanvaraisemmalla ja korruptoituneemmalla tavalla.

Perussa ja Venezuelassa tilanne ei näytä juuri paremmalta, ja myös Brasilia saattaa pian seurata perässä. Presidenttiehdokas Luis Inacio Lula da Silvan ja hänen taustaryhmänsä johtoasema Brasilian lokakuussa pidettävien presidentinvaalien mielipidetiedusteluissa on varoitus siitä, että suuri osa Latinalaisen Amerikan kansasta on valmis hylkäämään perinteiset hallitukset. Lula ja hänen puolueensa ovat niin etäällä talousajattelun valtavirrasta, että pääomien maastapako on jo alkanut, vaikka vaaleihin on vielä useita kuukausia.

Meksikossa demokratisoituminen on lisännyt vakautta, mutta suotuisa kehitys saattaa osoittautua väliaikaiseksi. Peso on nyt roimasti yliarvostettu, ja taloutta voi odottaa ankara lasku.

Demokratisoitumista koskevista hyvistä uutisista huolimatta Meksikon nykyinen presidentti Vicente Fox on jo osoittamassa epäilijöiden pelot aiheellisiksi: häneltä puuttuvat sekä näkemykset että yhteistyökykyinen kongressi ja tilanteen tasalla olevat taustajoukot.

Latinalaisen Amerikan toivottoman alhaisen säästöasteen taustalla on vääränlainen ja tehoton politiikka. Vähäiset säästöt merkitsevät vähäisiä investointeja eli heikkoa pohjaa pääomien kasautumiselle ja tuottavuuden kasvulle.

Venezuelassa muistellaan nyt kaiholla 1970-luvun lihavia Opec-vuosia. Argentiinan varallisuus on puolestaan siirtynyt Miamiin ja uhkaa jäädä sinne lopullisesti.

Brasilia ja Meksiko ovat malliesimerkkejä maista, jotka ovat myyneet omaisuuttaan ja lainanneet enemmän kuin säästäneet.

Latinalainen Amerikka selvisi mainiosti niin pitkään kuin mantereelle virtasi paperirahaa. Nyt nämä ajat ovat ohi. Luvassa on lisää huonoja uutisia niin talouden, sosiaaliasioiden kuin politiikankin alueelta.

Venezuelan presidentti Hugo Chavez ja Argentiinassa jälleen presidenttiehdokkaaksi asettunut Carlos Menem ovat kansankiihottajia, jotka saattavat muun maailman silmissä vaikuttaa naurettavilta. Kenenkään Latinalaisen Amerikan kohtalosta huolestuneen ei kuitenkaan pitäisi nauraa.

Rudi Dornbusch on edesmennyt kansantaloustieteen professori MIT:ssä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?