200205778 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Greenspanilta odotetaan ihmettä, taas

Julkaistu: 6.8.2002 9:30

Yhdysvaltojen pääomamarkkinat ovat heränneet odottamaan keskuspankin pääjohtaja Alan Greenspanilta uutta markkinoiden ja talouden alamäen katkaisevaa ihmettä ja alempia ohjauskorkoja.

Suurimpien investointipankkien tuoreet tilannekatsaukset pitävät koronalennusta jo käytännössä varmana, ainoastaan alennusten suuruus ja ajankohta ovat vielä hieman kiistanalaisia. Rohkeimmin ennustaa Goldman Sachs, joka arvioi ohjauskoron laskevan 0,75 prosenttiyksikköä, tasan prosenttiin, vuoden loppuun mennessä. Deutsche Bank ja Dresdner Kleinwort Wasserstein ovat hieman maltillisempia ja uskovat ohjauskoron painuvan 1,25 prosenttiin. Deutsche ennustaa laskujen tapahtuvan syyskuun loppuun ja Dresdner marraskuun alkuun mennessä.

Koronlaskuodotusten voimistuminen on vetänyt pääomat Yhdysvaltojen obligaatiomarkkinoille ja erityisesti lyhyempiin viitelainoihin. Ohjauskoron laskiessa lyhyiden viitelainojen tuotot laskevat, mikä nostaa niiden arvoa, joten jokainen koronlasku tietää pikavoittoa lyhyitä obligaatioita ostaneille. Samalla koronlaskuodotukset ovat vahvistaneet dollaria, mikä kohentaa sekä euroalueen että Japanin talouksien kasvuodotuksia: Yhdysvallat on kummallekin tärkeä vientimarkkina. Yhdysvaltojen oman teollisuuden kilpailukyky sen sijaan kärsii dollarin vahvistuessa.

Osakemarkkinoiden murheellinen vire jatkuu. Yhdysvaltojen palvelualojen ISM-indikaattori jäi heinäkuussa ennakoitua heikommaksi, 53,1 pisteeseen 55 pisteen sijasta ja toipumisen odotukset heikkenivät entisestään. Viime keväänä lähes pannaan julistetut varoitukset niin sanotun kaksoissukelluksen tai W-muotoisen lamakauden mahdollisuudesta tekevät paluuta. Dow Jones heikkeni 3,2 prosenttia, S&P 500 ja Nasdaq 3,4. Dow lähestyy psykologista 8 000 ja Nasdaq 1 200 pisteen rajaa. Mikäli nämä tasot murtuvat, on mahdollista että automaattiset myyntimääräykset kiihdyttävät kurssilaskua.

Aasiassa Yhdysvaltojen odotusten heikkenemisen jatkuminen painoi Nikkein 2,3 prosentin laskuun. Vähemmän vientiyrityksistä riippuvainen Topix laski 1,8 prosenttia samoin kuin Hongkongin Hang Seng. Kospi laski enää 1,5 prosenttia eilisen yli 4 prosentin sukelluksen jälkeen.

Obligaatiomarkkinoilla Yhdysvaltojen viitelainat vetivät rahaa. Kahden vuoden tuotto laski 2 prosentista 1,89 prosenttiin ja on enää 0,14 prosenttiyksikköä Fed Funds-ohjauskoron yläpuolella. 10 vuoden tuotto painui 4,3 prosentista 4,2 prosenttiin. Euroalueen rahamarkkinoilla kaikki talletuskorot kuukaudesta vuoteen ovat 3,3 prosentissa ja korkotermiinit ennakoivat korkojen laskua seuraaville puolelle vuodelle.

Valuuttamarkkinoilla dollari nousi 119 jenistä 119,8 jeniin. Euro painui 98,5 sentistä 97,8 senttiin mutta säilyi 117,5 jenin tuntumassa.

Tilastomielessä niukkuus jatkuu tänään, ainoa merkittävämpi tieto on euroalueen kesäkuun työttömyysaste, jonka ennakoidaan nousseen 8,3 prosentista 8,4 prosenttiin. Huomenna saadaan Saksan heinäkuun työllisyystilasto ja kesäkuun alustava tehdasteollisuuden tilauskanta joka kertoo maan teollisuuden näkymistä. Kannan arvioidaan laskeneen 1,4 prosenttia edelliskuusta mutta nousseen viime vuodesta 0,6 prosenttia. Yhdysvalloista saadaan huomenna tietoa tukkukaupan varastojen kehityksestä kesäkuussa ja kulutusluottojen määrästä. Varastojen arvioidaan kasvaneen hieman toukokuista enemmän ja luottojen määrän ennakoidaan supistuneen noin kuudenneksella, molemmat merkkejä kulutuksen talouskasvulle antaman vedon hiipumisesta.

Tuoreimmat osastosta