200203216 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Leivätön pöytä

Julkaistu: 2.8.2002 14:17

Tuore leipä maistuu hyvältä salaatin kanssa tai maistuisi, jos sitä ravintoloissa tarjottaisi. Yhdessä Helsingin keskustan ravintolassa sain leipäannokseni, kun maksoin siitä erikseen. Mutta ravintola Yadessa leipää ei saa rahallakaan.

Aivan Helsingin ydinkeskustassa Keskuskadulla on Kuurman perheen uusi ravintola Yade. Tilasin lounaaksi päivän salaatin (8,30 euroa), kumppani otti päivän wokin (8,30 euroa). Ruuat tulivat ripeästi, tarjoilija riisui syömäpuikot, kaatoi vedet viinilaseihin. Pyysin haarukan ja leipää.

Tarjoilija sanoi iloisesti, ettei koko talossa ole leipää. Yadessa on kuulemma aasialainen konsepti, johon ei kuulu leipää. Söin hyvän salaatin – lime-katkarapuja, vihreää salaattia, melonia, nuudeleita – epäaasialaisittain haarukalla, ilman leipää. Naapuripöydissä leidit söivät salaattia haarukalla ja veitsellä, mikä on vielä tollompaa.

Päivän wokissa oli valkosipuli-paahtopaistia, kasviksia, soijaa ja nuudeleita. Ytyä olisi saanut olla enemmän. Mutta ruoka maistui, varsinkin kun sai samalla silmäillä jalkakäytävällä kiiruhtavia kesäihmisiä.

Lounas oli sen verran kevyt, että mieli teki myös jälkiruokaa. Tao tao -kakku oli syötävän hyvää, Yaden suklaaherkussa oli lämmin suklaaleivonnainen ja vihreä tee -jäätelöä. Jälkiruuat olivat lounaan ehdottomasti paras osa. Niistä jäi todella hyvä maku, ja kun siemaisimme epäaasialaisittain vielä kupilliset tavallista kahvia ja espressoa, niin jo kelpasi lähteä sulattelemaan kokemusta työpöydän ääreen.

Laskua odotellessa pohtimme, että kuinka muun muassa amerikkalainen taustamusiikki sopii aasialaiseen konseptiin.

YADE Keskuskatu 3, 00100 Helsinki, puh. (09) 6124 5759, fax (09) 6124 5641, www.center-inn.fi, sähköposti: johanna.stranden@center-inn.fi Avoinna: ma klo 11–01, ti–la klo 11–03, su klo 12–24 Asiakaspaikkoja: 150, baarissa 100, clubissa 150, terassilla 30 Hintataso: lounaat 8,30–8,40 euroa Erikoisuudet: kaikenlainen aasialaisuus Omistaja: Center-Inn Oy Keittiöpäällikkö: Markku Lakio Arvio: hinta-laatusuhde ei aivan kohdallaan

Tuoreimmat osastosta