200207897 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hedge-rahastot ovat pysyneet plussalla

Hex-portfolioindeksin tuottolaahaa selvästi hedge-rahastojen jäljessä

2.8.2002 16:23

Kotimaisten niin kutsuttujen hedge-rahastojen tuotot ovat olleet tänä vuonna selvästi Hex-portfolioindeksin kehitystä parempia. Salkunhoitajat pitävät rahastojensa kehitystä tyydyttävänä.

Rahastoanalyytikko Ville Kälvi Hexistä sanoo, että hedge fund -rahastot erottaa perinteisistä sijoitusrahastoista ennen kaikkea juuri se, että sijoitusten tuotto ei riipu yleisestä markkinakehityksestä. Tuotto syntyy salkunhoitajien ammattitaidon pohjalta, ja niinpä hedge fund -rahasto voi tuottaa absoluuttista tuottoa jopa heikon markkinakehityksen aikana.

Alun perin hedge fund -rahastojen avulla haluttiin suojautua osakemarkkinoiden systemaattisilta riskeiltä. Siksi englanninkielinen nimi viittaa suojaukseen, vaikka rahastot ottavatkin riskejä johdannaisilla ja esimerkiksi velkavivulla. Rahastoille ei ole vakiintunutta suomalaista vastinetta, mutta alalla puhutaan muun muassa absoluuttisen tuoton rahastoista. Samantapaisilla vipurahastoilla tarkoitetaan rahastoja, joilla pyritään saamaan tuottoihin lisävipua johdannaisten avulla.

Absoluuttisen tuoton rahastoja ei vertailla mihinkään markkinaindeksiin, vaan ne pyrkivät kaikissa markkinatilanteissa todelliseen eli absoluuttiseen tuottoon. Tähän luokkaan kuuluvat rahastot ovat kuitenkin keskenään hyvin erilaisia.

– Tulevaisuutta kohti hedge fundien suosio lienee kasvamassa meilläkin, sillä vaihtoehtoja tulee jatkuvasti lisää.

Hex listaa hedge-rahastot rahastoraportissaan kohtaan ”muut rahastot”, jossa on 13 rahastoa.

Kasvutavoitteita liittynee Kälvin mukaan siihen, että Rahastoyhtiö 3C ja Mandatum omaisuudenhoidon absoluuttisen tuottotavoitteen varainhoito yhdistyivät toukokuussa.

– Vaikka 5 000 eurolla pääsee jo aika moneen rahastoon, rajaa osin jopa 50 000 euroon yltävä kynnyssumma sijoittajien määrää, Kälvi uskoo.

Tuottokehitys tyydyttääsalkunhoitajia

Ramsay & Tuutin ylläpitämän Avenir-rahaston minimisijoitus on 100 000 euroa, ja yksityishenkilöillä oli vuodenvaihteessa noin kahdeksan prosenttia pääomasta.

– Rahaston tuottoa ei varmasti pysty ennustamaan kukaan, mutta riskin pystyy säätelemään. Sijoittajien pitää tietää, mihin riskitasoon rahasto pyrkii, Avenirin salkunhoitaja Peter Ramsay huomauttaa.

– Uusien osuudenomistajien tulee ymmärtää rahaston tavoitteet ja sijoitusperiaatteet. Suuri rahastopääoma antaa kriittistä massaa, mikä edistää toiminnan kehittämistä entisestään.

Tyytyväinen tuottokehitykseen on myös 3C Alphan salkunhoitaja Tom Bystedt, joka pitää rahastonsa tulosta ”tyydyttävänä suhteessa markkinamyllerrykseen”.

Seligsonin Phalanx-rahaston salkunhoitaja Petter Langenskiöld toteaa, että Phalanx on päässyt 13–14 prosentin vuosituottoihin.

– Koska nyt menee taas hyvin alkuvuoden muutaman huonon sijoituksen jälkeen, emme ole muuttamassa sijoittamisstrategiaa.

Langenskiöldin mukaan yksityissijoittajilla on noin puolet yli kymmenen prosentin vuosituottoa tavoittelevan Phalanxin pääomasta. Pienin sijoitus on 5 000 euroa, mistä huolimatta sijoittajien pienehkö määrä on ollut jonkinlainen pettymys.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?