2002010791 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Osakesijoittajat,vaatikaa oikeutta!

Julkaistu: 2.8.2002 15:10

Suomalainen osakesijoittaja on heikommassa asemassa kuin amerikkalainen kumppaninsa. Yhdysvalloissa piensijoittajat muodostavat merkittävän painostus- ja äänestäjäryhmän, jonka myös presidentti George W Bush ottaa huomioon.

Suomessa presidentti Tarja Halonen ei ole ottanut sijoittajan asiaa omakseen. Hän ei ole esittänyt yhtään vaatimusta tai vetoomusta tavallisen kansalaisen säästöjen turvaamisen puolesta.

USA:ssa asiat ovat toisin. Yli puolet amerikkalaisista kotitalouksista omistaa pörssiosakkeita, Suomessa alle 20 prosenttia. Amerikassa sijoitetaan lasten koulutuksen ja omaan eläkkeeseen. Siksi reilun ja rehellisen sijoittajatiedon puolesta puhuminen on osa kansallista politiikkaa.

Bushin hallinto laati energiayhtiö Enronin tilintarkastus- ja huijausskandaalin jälkeen kymmenen kohdan ohjelman yksittäisen piensijoittajan suojaksi (www.whitehouse.gov/infocus/corporategovernance).

Bushin listalla vaaditaan, että jokaisella sijoittajalla on oikeus saada vuosineljänneksittäin tietoja sijoituskohteestaan. Olennainen piirre on, että tiedot pitää saada viivytyksettä ja tarjolla tulee olla sijoituksen arvon kannalta kriittisiä asioita eikä ympäripyöreyksiä.

Amerikkalainen sijoittajainformaatio ja tilintarkastuskäytäntö ovat tähän saakka edellyttäneet tiettyjen muodollisten ehtojen täyttämistä. Niiden turvin on voitu välttää haasteet oikeuteen.

Nyt Bush vaatii, että tietojen tulee olla totuudenmukaisia ja yhtiön toimitusjohtajan tulee vastata niistä henkilökohtaisesti. Mikäli joku rikkoo sääntöjä, hänellä ei ole oikeutta enää milloinkaan päästä johtavaan asemaan missään yrityksessä.

Aivan samalla tavalla Bush asettaa ehtoja tilintarkastukselle, jonka tulee täyttää korkean etiikan ja ehdottoman luotettavuuden periaatteet.

Bushin vaatimuslista pureutuu siis yritystoiminnan luotettavuuden ytimeen: reiluun peliin, jota amerikkalaiset sijoittajajärjestöt ja rahastojen edustajat ovat vaatineet. Jos Euroopassa valtionpäämiehet tarttuisivat samalla innolla sijoittajien aseman puolustamiseen, osakesijoittamisen suosio ja markkinatalouden luotettavuus kasvaisivat nopeasti.

Eurooppalaisten suurpankkien johtajat ennustavat, että Bushin käynnistämä sijoittajasuojan tiukennus leviää nopeasti kaikkialle maailmaan. Pörssimarkkinat ovat globaalit, eikä yksittäinen pörssi voi elää muita heikompien sääntöjen puitteissa.

Naisena jään odottamaan, milloin presidentti Halonen alkaa puhua tavallisen palkansaajan eli keskivertosijoittajan puolesta. Aivan samalla tavalla kuin hän kantaa huolta naisten sosiaalisesta asemasta, tasa-arvosta, perheväkivallasta tai tuloeroista, hänen pitäisi vaatia korkeiden normien säätämistä ja noudattamista perheiden raha-asioiden hoidossa.

Pankkimme oman tutkimuksen mukaan kasvava osa tavallisista palkansaajista sijoittaa jo varojaan eri kohteisiin. Tämä tarkoittaa, että Halosta äänestäneet muodostavat jo nyt merkittävän suomalaisen sijoittajajoukon. Heidän pitäisi osata liittyä yhteen myös oman asiansa edistämisessä. Osakesijoittaminen tarvitsee joukkovoiman suomaa turvaa.

Nimimerkki on markkinatietolähde.

Tuoreimmat osastosta