200202971 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Valtiovarainministeriö ei lämpene yritysten alv-huojennuksille

Suomen Yrittäjiä ei alv-velvollisuuden rajan korottaminen kiinnosta

31.7.2002 20:10

Valtiovarainministeriö suhtautuu edelleen nihkeästi ehdotuksiin, joiden mukaan pienten yritysten arvonlisäverotaakkaa tulisi keventää.

– Alv-huojennukset söisivät noin 260 miljoonaa euroa valtion vuotuisista verotuloista, sanoo lainsäädäntöneuvos Suvi Anttila valtiovarainministeriöstä. Tämä olisi parisen prosenttia koko veropotista.

Anttilan mukaan ei liioin ole selvää, olisiko huojennusten myöntäminen EU-säädösten mukaista.

Taloussanomat kertoi keskiviikkona Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen erikoistutkijan Timo Rauhasen raportista, jonka mukaan yritysten arvonlisävelvollisuuden alarajaa pitäisi korottaa ja lisäksi myöntää pienille alv-velvollisille yrityksille huojennuksia veron maksuun. Yritys joutuu tätä nykyä maksamaan veroa, jos sen vuotuinen liikevaihto ylittää 8 500 euroa. Rauhasen laskelmien mukaan alaraja pitäisi nostaa 25 000 euron tuntumaan.

Rauhasen mukaan EU-säädökset sallivat myös alv-huojennukset, ja järjestelmä on käytössä Alankomaissa.

Alarajan nostosta ei viime aikoina ole ollut esillä konkreettisia ehdotuksia, joista olisi päästy tekemään päätöksiä. Sen sijaan Suomen Yrittäjät on viime vuosina useaankin otteeseen tehnyt esityksen alv-huojennuksista. Talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti vuonna 1997, että silloisen esityksen mukaista mallia ei oteta käyttöön, koska se voisi aiheuttaa kilpailun vääristymiä.

Myös vuonna 1999 talouspoliittinen ministerivaliokunta hylkäsi esityksen. Perusteena oli se, että vähennyksen piiriin olisi tullut yli puolet kaikista arvonlisäverovelvollisista. Se olisi ministerien arvion mukaan vaikuttanut rajusti valtion talouteen esimerkiksi vähentämällä verotuloja neljännesmiljardi euroa.

Tuorein ehdotus on viime vuodelta. Siitä on Anttilan mukaan olemassa vain vero-osaston kielteinen kanta.

– En osaa sanoa, onko tämä esitys edes menossa poliittiseen keskusteluun. Se on hyvin samanlainen kuin vuonna 1999 hylätty ehdotus, hän toteaa.

Yrittäjien mielestäraja on kohdallaan

Suomen Yrittäjät seisoo lainopillisen asiamiehensä Anna Lundénin mukaan toki edelleen oman huojennusehdotuksensa takana.

– Nyt raja on monille yrityksille kasvun este, Lundén toteaa.

Rauhanen toteaakin tutkimuksessaan, että keskimääräisen yrityksen pitäisi alv-rajan ylitettyään saman tien tuplata liikevaihtonsa, jotta voitto säilyisi samana kuin ennen verovelvollisuutta. Jos siis ei ole rahkeita suureen kasvuun, ei kannata kasvaa lainkaan.

Vaikka yrittäjät toivovat huojennuksia, verovelvollisuuden rajaa ei heidän mielestään tarvitsisi nostaa.

– Jäsenkuntamme on arvioinut, että rajan nosto jättäisi yhä enemmän yrityksiä kamppailemaan kasvuongelman kanssa. Jotkut olisivat jopa valmiita laskemaan rajan 30 000 markan eli 5 000 euron tuntumaan, Lundén sanoo.

Yrittäjien kantaan vaikuttanee ainakin se, että arvolisäverovelvolliseksi kasvanut yritys saa samalla oikeuden tehdä vähennykset niistä arvonlisäveroista, jotka se itse on maksanut ostaessaan tavaroita ja palveluita liiketoimintaa varten.

Lisää aiheesta:

Mielipide, sivu 10

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?