200207579 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Farmarissakeskustellaan maalaisuudesta

Petteri Ahomaa, Janette Broman ja Juha Mieto pohtivat maaseudun nykytilaa

31.7.2002 13:29

Tuottaja Petteri Ahomaa on pestattu tämän kesän Farmari-maatalousnäyttelyyn Hämeenlinnaan vetämään julkkispaneelia, jonka aiheena on maalaisuus 2000-luvulla. Keskusteluun osallistuvat mestarihiihtäjä Juha Mieto, laulaja, lauluntekijä, näyttelijä Katriina Honkanen, taiteilija ja luomuviljelijä Osmo Rauhala ja hallitseva Miss Suomi Janette Broman.

Ahomaa aikoo johdatella panelistit miettimään maaseudun tilaa 2000-luvulla.

– Ennen maalla asuttiin ruuantuotannon takia, mutta nykyihmisen syyt asua maalla ovat moninaisemmat, Ahomaa pohtii.

Lisäksi keskustelussa ruoditaan kaupunkilaisuuden ja maalaisuuden eroja sekä maaseutuun liittyviä ennakkoluuloja ja tositietoa. Ahomaa haluaa myös selvittää, miksi maalta muutetaan pääkaupunkiseudulle ja päinvastoin.

Helsinkiläisyyttä edustava Ahomaa odottaa mehevää keskustelua, koska mielipiteiden esittäjiä on laidasta laitaan.

– Esimerkiksi Juha Mieto on jonkinlainen maalaisuuden symboli jykevine olemuksineen, juttuineen ja puhetyyleineen.

Peruna onhämäläisten juttu

Peruna on tämänvuotisessa maatalousnäyttelyssä erityisasemassa, koska se on tärkeä tuotantokasvi Hämeessä. Perunaosastolla esitellään noin 30 perunalajiketta kukkineen ja mukuloineen. Myös luomulle, metsälle, puutarhalle ja kotimaiselle energialle on omat osastonsa.

Näytteilleasettajia on noin 630, ja viimeisiä hajapaikkoja on myyty vielä tällä viikolla. Enemmistö näytteilleasettajista tulee lähialueilta. Hämeeseen ja hämäläisiin pääsee tutustumaan Hämeen liiton ja alueen kuntien osastoilla.

Näyttelyalueella käy noin 350 eläintä, joista suurin osa tulee yhdeksi päiväksi esiteltäviksi ja arvosteltaviksi. Paikalla on sikoja, lampaita, vuohia, lehmiä, lihakarjaa, kananpoikia ja hevosia.

Oheisretkikohteina on muun muassa maatiloja, koulutuskeskuksia, hakelämpökeskus ja pienpanimo. Kohteissa tuodaan esiin alueellista maataloustuotantoa ja uusia rakentamisratkaisuja.

Eläimet ovat tärkeitä kaupunkilaisille

Maatalousnäyttelyn viestintäpäällikkö Päivi Meronen kertoo, että kaupunkilaiset tuovat lapsensa maatalousnäyttelyyn katsomaan eläimiä. Myös koneet ja laitteet kiinnostavat.

Viime vuosina noin puolet kävijöistä on ollut kaupunkilaisia. Neljännes on maanviljelijöitä ja loppu neljännes muissa maatalouteen liittyvissä tehtävissä työskenteleviä.

Merosen mukaan kaupunkilaisia kiinnostaa näyttelyn monipuolisuus.

– Esimerkiksi puutarhaosastolla on kivirakentamisen työnäytöksiä, pajupunontaa ja vinkkejä piharakentamisesta, jotka kiinnostavat yhtäläisesti niin maaseudulla omakotitalossa asuvia kuin kaupunkilaisia, hän sanoo.

Farmariin odotetaan sataatuhatta kävijää. Maatalousnäyttelyn järjestää Hämeen Maaseutukeskus yhteistyökumppaneineen.

Farmari-maatalousnäyttely pidetään Hämeenlinnassa

1.-4.8. Maalaisuus 2000-

luvulla -keskustelu käydään

sunnuntaina 4.8. kello 14.30.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?