200205348 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kuninkaiden kuljettajilla on kevyt kaasujalka

Julkaistu: 29.7.2002 16:21

Limousine Servicellä on asiakkaita joka puolella maailmaa

– Nyt harmittaa, ettei ole tullut pidetyksi päiväkirjaa kaikista kyyditetyistä, naurahtaa pääkaupunkiseudulla taksi- ja tilausautopalvelua hoitavan Limousine Servicen toimitusjohtaja Urpo Pääkkönen.

Pääkkösen mustat autot ovat vuosien varrella ehtineet kyyditä valtiovieraita, bisnesmaailman kärkinimiä ja viihdemaailmaan kansainvälisiä tähtiä niin virallisilla kuin yksityisluontoisilla Suomen vierailuilla.

Pääkkösen puheista ja yrityksen tunnusluvuista onkin helppo päätellä, että Pohjolan perukoilla käy paljon enemmän nimekkäitä turisteja ja bisnesvieraita kuin yleiseen tietoon koskaan tulee. Ja asiakkaita riittää Pääkkösen mukaan niin itään, länteen kuin etelään: liki kolmasosa yhtiön liikevaihdosta kertyy ulkomailta tulleista tilauksista.

Pääkköstä ja hänen kuljettajiaan sitoo toisaalta myös vaitiolovelvollisuus, sillä suurin osa asiakkaista haluaa liikkua anonyymisti ja median tietämättä. Jos tieto vuotaa ja kuvaajat pääsevät jäljille, voi asiakkaalle sanoa saman tien näkemiin.

Tasaista kyytiä japarasta palvelua

Vaikka limusiiniyrittäjän työkalut ovat komeita, ei toimitiloilla pröystäillä. Omakotitalosta hiljattain Helsingin Heikinlaaksoon sinapinruskeaan peltihalliin muuttanut kuljetusyritys panostaa siihen, että asiakas on varmasti tyytyväinen. Palvelun pitää pelata viimeisen päälle, kyydin on oltava tasaista sekä auton musta ja kiiltävä.

– Hyvä kielitaito on ehdoton edellytys. Meiltä löytyy kuljettajia molempien kotimaisten kielten ja englannin lisäksi myös saksalaisille, ranskalaisille, espanjalaisille ja venäläisille. Eräs arabidelegaatiokin oli varsin tyytyväinen, kun olin järjestänyt heille omaa kieltä puhuvan kuskin, muistelee Pääkkönen.

Bisnes- ja valtiovieraiden ohella mersujen ja volvojen penkkejä kuluttavat varakkaat turistit. He ovat yleensä ostaneet muutaman päivän palvelupaketin yksityiskuljettajineen ja kiertoajeluineen sikäläisen matkatoimiston kautta.

– Muutama viikko sitten tuli mielenkiintoinen peruutus, kun yli kahdeksankymppinen amerikkalaisrouva olisi halunnut ajella Helsingistä Lapin kautta Etelä-Norjaan. Sairastuminen tuli kuitenkin esteeksi.

Tyypillinen tilauskeikka alkaa Helsinki-Vantaan liikelentoterminaalista, ja kuljettaja asuu tarvittaessa asiakkaan kanssa samassa hotellissa. Näin hän on asiakkaan käytössä 24 tuntia vuorokaudessa.

Autot ovatraskas kuluerä

Limousine Service sai alkunsa parikymmentä vuotta sitten, kun Keskon leivissä ollut Pääkkönen joutui lunastamaan tuttavalleen antamansa lupauksen tämän taksiyrityksen ostamisesta. Perinteisen taksin rinnalle hän alkoi vähitellen rakentaa hieman fiinimpää tilausajopalvelua, jota tarjosi isommille yrityksille ja valtionhallinnolle.

Viime vuosikymmenen alkuvuodet muuttivat kaiken. Taksiajot romahtivat, mutta limusiineille olikin entistä enemmän kysyntää. Alussa otsalle noussut kylmä hiki kääntyikin Pääkkösen kasvoilla vähitellen hymynkareeksi.

– Yritykset ja ministeriöt luopuivat kustannuksia tuovista autoistaan ja ulkoistivat kuljetuksiaan. Se taas toi meille töitä.

Tällä hetkellä yrityksen liikevaihto jakaantuu likipitäen puoliksi perinteiseen taksiajoon ja limusiiniliikennöintiin.

Raskain menoerä on kalusto, sillä autot rekisteröidään ja varustellaan takseiksi, eikä niitä sen vuoksi voi liisata.

– Kun puhutaan limusiineista, autojen on oltava mallisarjojen kärkipäästä. Se näkyy sitten hankintahinnoissa, jotka jäävät taksialennuksista huolimatta melkoisiksi. Jos nyt saisin valita, niin juuri tämän kulurakenteen takia en enää aloittaisi alusta, huokaa Pääkkönen.

Askel askeleelta osa-aikaeläkkeelle vetäytyvällä kuljetusyrittäjällä on kuitenkin pullat hyvin uunissa, sillä työlle on tulossa jatkaja omasta tyttärestä.

– Toinenkin tytär on täällä töissä, ja he näkevät tässä tulevaisuutta, myhäilee Pääkkönen.

Limousine Service Oy LTd.

Perustettu Järvenpäässä 1981.

Toimiala kuljetuspalvelut.

Koostuu nykyiselläänseitsemästä taksiyhtiöstä.

Henkilöstöä 15.

Liikevaihto noin miljoona euroa.

Tulos 92 000 euroa.

Tuoreimmat osastosta