Tulokset remonttiin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Qwest myöntää kirjanpidon virheet

Julkaistu: 29.7.2002 9:13

Qwest Communications International Inc. myönsi liittovaltion viranomaisten tutkimukset aiheellisiksi. Se kertoi joutuvansa uudelleenkirjoittamaan tuloksensa kolmen vuoden ajalta. Yritys on jakanut virheellistä tietoa 1,16 miljardin dollarin verran.

Yhdysvaltain arvopaperiviranomaiset ryhytivät tutkimaan Qwestin kirjanpitoa tämän vuoden maaliskuussa. Selvisi, että Yhdysvaltain suurin paikallispuhelinoperaattori Qwest on myynyt kuituverkkoaan kilpailijoilleen nimellisesti ja sitten "ostanut" samalla summalla sitä kilpailijoiltaan.

Investorit kysyvätkin, onko Qwest käyttänyt menetelmää nostaakseen keinotekoisesti liikevaihtoaan. Oli nimittäin alkanut näyttää siltä, että verkko, jota varten se otti miljardien dollarien edestä lainaa, tuottikin heikommin kuin odotettiin.

Myyntiarvio menee uusiksi - taas

Qwest ilmoitti myös arvioivansa uudelleen tämän vuoden 18,4 miljardiksi dollariksi arvioimansa liikevaihdon koventuneen kilpailun ja laskevan kysynnän vuoksi. Pääjohtaja Richard Notebaert ei kuitenkaan kertonut, milloin yritys kertoo uudesta arviosta. Yritys laski jo kertaalleen huhtikuussa myyntiarviotaan.

Viime viikolla konkurssiin mennyt WorldCom Inc. kirjasi niinikään väärin verkkonsa myyntiä.

Ei voi vahvistaa myyntilukuja

Notebaert ja talousjohtaja Oren Schaffer kertoivat, etteivät he voi SECin yli 900 yritykselle asettamien määräysten mukaan todistaa kirjanpitoaan 14:sta elokuuta mennessä. Qwest on ensimmäinen, joka on kertonut, ettei pysty vahvistamaan kirjanpitonsa oikeellisuutta.

Qwestin velkataakka on 26,6 miljardia dollaria ja sen osakkeiden arvo on laskenut maaliskuun 66 taalan huippuarvosta 1,5 dollariin, Bloomberg kertoo.

Myös Qwestin uumoillaan olevan konkurssiriskiyritysten joukossa, vaikka pääjohtaja Notebaert vakuutteleekin toista.