20020479 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Aurinko paistaa Saaressa

Julkaistu: 26.7.2002 13:39

Sininen meri välkehtii auringossa. Istumme ravintola Saaren terassilla kallioiden ja purjeveneiden tuntumassa. Jokunen auringonpalvoja loikoilee muutaman metrin päässä, heidän takanaan avautuu avomeri. Kaupunki on jäänyt parin minuutin venematkan (3 euroa) päähän, täällä vallitsee saariston rauha. Ravintolarakennus tuo mieleen kaupunkilaisten kesähuvilat 1970-luvun elokuvissa. Sinivalkeat värit hallitsevat terassin pöytiä ja tuoleja.

Virkistävä tuulenvire puhaltaa hellepäivänä. Asiakaskunta koostuu veneilijöistä, pariskunnista ja liikeväestä. Varsinaista lounaslistaa Saaressa ei ole, vaan à la cartea myydään koko päivän ajan. Se painottuu kotimaisiin raaka-aineisiin, matkailijoille löytyy poroa ja karhua.

Saaren tervagraavattu lohi (11,40 euroa) tarjotaan hunajaisen kastikkeen, mädin ja haapasienisalaatin kera. Selkeitä, suomalaisia makuja. Valkosipuli maistuu mukavasti, vaan ei hallitsevasti kuorrutetuissa Porvoon etanoissa (12,80 euroa). Kiittelemme uunikuumaa leipää.

Viinilista on lyhyehkö. Päivän varoitusajalla voi viiniä tilata samojen omistajien Saslikin laajemmalta listalta. Lucien Albrechtin vuoden 2000 Tokay Pinot Gris (40,70 euroa) taipuu aromaattisena Alsacen arkiviininä monen ruuan makuun.

Mallassiirapilla maustettu porsaansisäfilee (15 euroa) selättää mittavankin nälän. Possu on mureaa, ei kuivunutta eikä hajonnutta. Tiivis olutkastike tuo mieleen mallassiirapin. Haudutettu punakaali johdattaa ajatukset Baijeriin, mutta siellä liha syödään rehdisti rasvan kera. Omassa kulhossaan tarjottavat valkosipuliperunat ovat maukkaita.

Päivän suomalainen kala on tänään paistettua siikaa (18,90 euroa). Siika on yllättäen leivitettyä, ja siinä maistuu vanha rasva. Kantarellikastike tuottaa sekin jauhoisuudessaan pettymyksen, ja uudet perunat ovat jääneet puoliraaoiksi. Tässä vaiheessa kesää niitä pitää keittää muutama minuutti pitempään kuin toukokuussa. Harmillista, miten hyvät raaka-aineet on pilattu.

Päätämme kuitenkin jatkaa jälkiruuilla. Maitosuklaakakku (9,70 euroa) vastaa mietoine makuineen odotuksia. Lakkahillo tuo annokseen piristävää happamuutta. Jogurttimousse ja vadelmasorbetti (9,50 euroa) saa seurakseen mehustettuja mansikoita, vadelmia ja mustikoita. Moussen happamuus tasapainottaa sorbetin makeutta.

Palvelu ravintolassa on kesäisen verkkaista. Lounaaseen hurahtaa kolme tuntia.

Yhteysvene Sirpalesaareen lähtee tasatunnein ja puolelta Café Caruselin vierestä Merisatamanrannasta.

SAARI Sirpalesaari, 00150 Helsinki, puh. (09) 7425 5566, faksi: (09) 7425 5577 saari@asrestaurants.com, www.saslik.com Avoinna: joka päivä klo 11.30–24

Asiakaspaikkoja: 200 ja terassilla 150 Hintataso: á la carten alkuruuat 8,10–20 euroa, pääruuat 12,80–42 euroa, jälkiruuat 7,10–9,70 euroa. Kasvisruokaa listalla. Pöytävaraus suositeltava.

Erikoisuudet: Saariston miljöö, suomalaiset raaka-aineet.

Omistajat: Anne ja Sakari Tainio

Keittiöpäällikkö: Mika Hinström

Arvio: Elämys on vähintään puoli ruokaa.

Tuoreimmat osastosta